11 miljoen euro voor 24 Vlaamse en Nederlandse zorginnovaties

Thomas More en Welzijnszorg Kempen belangrijke spelers in project rond innovaties in de zorgsector

Niet meer naar de dokter voor een urinestaal? Patiënten onder verdoving verplaatsen zonder je fysiek te belasten? Snoezelen bij je thuis? Het zijn maar drie van de 24 innovaties van het Interreg-project CrossCare. Dat project loopt nu na vijf jaar af. Twee Kempense partners speelden een grote rol in dit project. LiCaLab, de zorgproeftuin en onderzoeksgroep van de Thomas More hogeschool, gevestigd in Geel, leidde het project in goede banen. Welzijnszorg Kempen zorgde voor het financieel-administratieve beheer.

Investeren in Kempense zorg

Het project Crosscare investeerde bijna 11 miljoen euro in bedrijven en zorgorganisaties uit de grensregio Vlaanderen-Nederland die onderzoek doen en innoveren in de zorg- en welzijnssector. “Enkel door te blijven investeren in innovaties binnen de zorgsector, maken we de gezondheidszorg en de zorgverlening nog beter, efficiënter en toekomstgericht. Zeker in deze tijden is die noodzaak groot”, zegt Eric Nysmans, directeur van Welzijnszorg Kempen. “Met dit project versterken we de Kempense en Vlaamse zorgsector met kennis en expertise en dat over de grenzen heen.”

Ondersteuning door zorgproeftuinen

Naast financiële steun kregen de bedrijven ook de kans om samen te werken met minstens één zorgproeftuin in Vlaanderen en één in Nederland. Voor onze provincie was dat de zorgproeftuin LiCalab, verbonden aan de Thomas More hogeschool. LiCalab ondersteunt bedrijven en organisaties in de zorg- en welzijnssector met proeftuinonderzoek. “Dankzij onze ervaring en ons netwerk beschikken we over waardevolle contacten in de zorgsector en slaan we gemakkelijk bruggen tussen de bedrijven, zorgorganisaties, lokale overheden en eindgebruikers”, aldus Glenn Weyers, de projectcoördinator van het CrossCare-project. “Op die manier ontwikkelen bedrijven innovaties die beter zijn afgestemd op de noden en wensen van de toekomstige gebruikers en zijn ze later dus ook vaak succesvoller op de markt”. Uit 179 aanvragen werden uiteindelijk 24 innovaties gekozen en actief ondersteund binnen het CrossCare-project.

Hieronder worden enkele vernieuwingen uitgelicht:

Zelf thuis een urinestaal nemen

Eén van die 24 innovaties is Colli-Pee van het Antwerpse bedrijf Novosanis. Daarmee neem je thuis op een hygiënische manier zelf een urinestaal. “Zo kunnen patiënten discreet testen of ze bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening hebben”, legt Weyers uit. Colli-Pee is intussen op de markt. Momenteel ontwikkelt het bedrijf een tweede kit waarmee gebruikers hun staal via de post anoniem en discreet naar het laboratorium kunnen opsturen.

 

Zorgpersoneel letterlijk ontlasten

Patiënten onder verdoving omdraaien, het is een zware fysieke klus voor het zorgpersoneel. De firma Ergotrics uit Turnhout ontwikkelde een handig systeem om patiënten onder narcose van buik- naar rugligging te draaien op basis van opblaasbare kussens en perslucht. Daardoor ligt de patiënt optimaal na het omkeren en dat zonder de verpleegkundigen ergonomisch te belasten. Ergotrics werkte ondertussen ook een oplossing uit voor het beter positioneren van beademde coronapatiënten. Het bedrijf wil dit systeem ook nog verder uitbreiden van het operatiekwartier naar de intensieve zorgen afdeling én de thuiszorg.

Katheters plaatsen zonder infecties

Tot op heden werden katheters geplaatst met hechtingen of pleisters. Die technieken leiden soms tot infecties. Een infectie verhelpen is duur en is voor bijna één op de drie patiënten dodelijk. Het Diepenbeekse bedrijf Bedal verhelpt dat probleem met een speciale pleister die de kans op een infectie met 80 procent vermindert. Luchtkussens in de pleister passen zich aan aan de vorm van de katheter. Vijftien Belgische ziekenhuizen gebruiken de pleister al.

 

Mobiel snoezelen

Bij snoezelen maakt men in een comfortabele ruimte gebruik van licht, beeld en geluid voor een prikkelend of kalmerend effect. Zorgorganisaties gebruiken het al jaren, bijvoorbeeld bij kinderen met een mentale beperking. “Maar een snoezelkamer is vaak een vaste kamer in een bepaald gebouw. Normaal moet je dan naar zo’n snoezelkamer op zoek, maar die kan nu gewoon tot bij jou komen.” zegt Glenn Weyers. Het Kortrijkse bedrijf Pilipili Productontwerp NV bracht met de Snoezle een mobiele variant uit. “Het is een tentje dat volledig gepersonaliseerd kan worden. Een patiënt die graag in het bos vertoeft, kan bijvoorbeeld die voorwerpen en geluiden uit de natuur zien en horen.” Zo’n snoezeltent is ondertussen op de markt verkrijgbaar vanaf 799 euro.

 

Ouderen aan de beweegbank

De beweegbank van het Leuvense IPitup is een zitbank die tal van leuke beweegfuncties bevat. De bank maakt bovendien deel uit van een ruimer beweegpakket, dat verder bestaat uit een bijhorende beweegapp en een coaching- en opleidingsprogramma. Het doel is om ouderen te laten bewegen die dat nu nog niet of onvoldoende doen. ​ Dagelijks bewegen houdt de ontwikkeling van chronische ziekten tegen en verlaagt het risisco op vallen. Intussen staan er al heel wat beweegbanken in Vlaanderen en Nederland. In onze regio vind je ze al in Arendonk en Herentals.

Zuurstoftherapie verbeteren

Het bedrijfje Oxypoint startte drie jaar geleden het project O2NOME met als doel de mobiele zuurstofvoorziening in ziekenhuizen te verbeteren. Het is een systeem met een kleine, gemakkelijk te dragen zuurstoffles met ingebouwde intelligentie. Weyers verduidelijkt: “De slimme en hervulbare O2NOME zuurstofflessen zijn eenvoudig hanteerbaar door de verpleging, omdat ze aanzienlijk compacter en lichter zijn ten opzichte van de bestaande modellen. Dat betekent een enorme stap vooruit voor zorgpersoneel en patiënten.”

 

Voor de helft van de investeringen binnen het CrossCare-budget konden de projectpartners en bedrijven rekenen op subsidies. Vanuit Europa vloeide er vanuit het INTERREG-programma Vlaanderen-Nederland meer dan 5 miljoen euro naar het project, maar ook verschillende provincies droegen hun steentje bij . De provincie Antwerpen maakte bijvoorbeeld ruim 100.000 euro vrij.

Vragen?

Glenn Weyers

Glenn Weyers

Projectmanager Europese projecten, Licalab

Meer info vind je op crosscare.eu, crosscaremagazine.nl of op grensregio.eu.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.