Algen zoeken boerderij

Onderzoeksgroep Radius@ThomasMore zoekt testlocaties bij tuin- of landbouwbedrijven

Algen kweken op een land- of tuinbouwbedrijf, het is eens wat anders. Toch zou het wel eens een interessante grondstof kunnen zijn binnen de sector: hernieuwbaar, duurzaam en onderdeel van vernieuwde eiwitstrategie van Vlaanderen! Onderzoeksgroep Radius van de Thomas More Hogeschool is op zoek naar land- en tuinbouwbedrijven als testlocatie om mobiele algenkweekinstallaties achter te laten. Dat gebeurt binnen het project AlgMobil, gesteund door EFRO, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Algen als veevoeder, meststof of biostimulant

Het gaat meer bepaald om microalgen. Die zouden in de toekomst ingezet kunnen worden als veevoeder, meststof of biostimulant. Zo ver zijn we helaas nog niet, want eerst moet er nog heel wat onderzoek gebeuren. Voor dat onderzoek is Radius op zoek naar leegstaande serres, landbouwhallen of andere onbenutte ruimtes waar drie mobiele kweekinstallaties drie maanden kunnen staan. ​ De bedoeling is dan dat op die locaties effectief microalgen gekweekt en geoogst worden. Die worden dan door Radius onderzocht. Zo kunnen we bekijken hoe de algenkweek verloopt onder verschillende omstandigheden op verschillende locaties.

Duurzaam

Algen zijn rijk aan proteïnen, vitaminen, mineralen en omegavetzuren en kunnen op een heel duurzame manier gekweekt worden. Zelf hebben algen niet veel nodig om te kunnen groeien: wat CO2, fosfaat en stikstof vormen de basis. Stoffen die je terugvindt op elk land- en tuinbouwbedrijf! In de toekomst zouden die voedingsstoffen van de algen dus gewoon uit de afval- of nevenstromen van de boerderijen kunnen komen. Voor dit project levert Radius ze kant-en-klaar aan. Door vanuit CO2 te vertrekken, vermindert de productie dus ook de broeikasgassen.

Voordeel voor de landbouwer

De deelnemende landbouwers kunnen als eerste kennismaken met het kweken van algen. Ze staan mee aan de wieg van deze nieuwe technologie en kunnen zelf ondervinden wat het is om algen te kweken, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. De kennis die Radius vergaart, is meteen ook de kennis van de testlocatie! Bovendien zal het deelnemende bedrijf enkel dagelijks enkele minuutjes moeten checken of alles er nog goed uitziet. Wil je intensiever aan de slag met de algen? Dan kan dat zeker besproken worden!

Heb jij een plekje voor onze drie algenkweekinstallaties? Schrijf je dan hier in!

Vragen? Contacteer Toon!

Toon Peeters

Business Developer & Project Manager, Radius@ThomasMore

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.