“Met AR kan je een verhaal zo dichtbij brengen dat het echt blijft plakken” #onderzoekeronderdeloep

Kritische vragen stellen, zoeken naar antwoorden en oplossingen, sociaal contact, een vleugje creativiteit en het gevoel van maatschappelijk een impact te hebben: voor Daniëlle Raeijmaekers komt het allemaal samen in praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. In haar onderzoeksprojecten bij het Expertisecentrum Creative & Innovative Business legt zij de focus op augmented reality (AR): “Het toegankelijke en het interactieve van AR vind ik interessant. Je kan zelf ervaringen unlocken en informatie op je eigen tempo verwerken.”

Wat zijn de drempels en wat zijn de motivatiefactoren?

“Met de onderzoekslijn ‘digital media experience’ onderzoeken we wat nieuwe mediatechnologieën zoals virtual reality (VR) en augmented reality (AR), kunnen betekenen voor ondernemingen, zorginstellingen, scholen… en hoe we dit doordacht kunnen implementeren in de dagelijkse praktijk. Mooi voorbeeld is het project ‘VR in de klas’, waarin we uitzochten wat leerkrachten tegenhoudt om VR in de klas te gebruiken. Ook voor Immersive Care heb ik dergelijk marktonderzoek gedaan. Wat zijn de huidige noden en problemen van zorginstellingen? En kan extended reality (XR) daar een oplossing bieden? Wat zijn de situatiefactoren waarmee we rekening moeten houden? Dat is ongelooflijk belangrijk. Want, bijvoorbeeld, VR werkt met trackers en de zorgverleners merkten op dat hun cliënten niet altijd de motorische vaardigheden hebben om daarmee te werken. Dat lijkt banaal, maar als je wil dat wat je ontwikkelt daadwerkelijk in de praktijk wordt gebruikt, is dit wel cruciaal. En uiteindelijk is dat waar we naar streven.”

Een digitale laag leggen op de bestaande werkelijkheid

Op dit moment ligt haar focus op het project Augmented Customer Involvement, dat onderzoekt hoe je in KMO’s en grotere ondernemingen AR kan inzetten om aan klantenbinding en klantenwerving te doen. “Wat dat zou kunnen zijn? Bijvoorbeeld: je wil een nieuwe koffiezetmachine kopen, ​ dan kan je die met behulp van XR op ware grootte projecteren op jouw aanrecht zodat je echt ziet of die daar past en niet te veel plaats inneemt. XR legt als het ware een digitale laag op de bestaande werkelijkheid. Zoals ook in de applicatie die we hebben uitgetest voor een fietsenwinkel. Met die app kan de consument vooraf, op basis van een aantal filters, uitzoeken welke fiets hij precies wil. Vervolgens kan hij de ruimte in de winkel scannen en krijgt hij de boodschap: ‘op die plek in de winkel staan fietsen die je kunnen interesseren’. Fiets gevonden? Dan kan je ook die scannen, de app herkent de fiets en projecteert bijkomende info over de ketting, de versnellingen, de remmen… Niet met de bedoeling om de verkoper overbodig te maken! Integendeel! We merken dat mensen nog steeds nood hebben aan dat gesprek, maar intussen krijgen ze extra informatie en wordt de wachttijd wat aangenamer. De fase na verkoop hebben we niet zelf ontwikkeld. Maar door je aankoop te scannen, zou de app kunnen aangeven of de remmen moeten worden vervangen of dat je fiets een onderhoudsbeurt nodig heeft. Op die manier is de cirkel rond en precies dat vergroot de motivatie van de consument om de app echt te gebruiken.”

AR-applicatie in fietsenwinkel
AR-applicatie in fietsenwinkel

AR en VR zijn niet de oplossing voor alles

Een verhaal vertellen op een creatieve en visuele manier. Dat interesseert haar en daar ligt haar sterkte, vindt ze zelf. “Ik vind het boeiend om te zien hoe je op een creatieve manier en met behulp van AR en VR een boodschap kan overbrengen. Vooral dan AR, omdat ik dat iets toegankelijker vind. Uiteindelijk is AR een communicatietool, waarmee je een verhaal tastbaar maakt en zo dichtbij kunt brengen dat het echt blijft plakken. Dat hoeven geen fictieve verhalen te zijn: een verkooppraatje, een les… dat zijn evengoed verhalen. Ook in de zorg zijn er verhalen te vertellen. Bijvoorbeeld als je samenwerkt met personen met een autismespectrumstoornis: met behulp van VR kun je ervaren hoe het voor zo iemand is om een winkelcentrum binnen te wandelen. Je wordt dan als het ware ondergedompeld in die wereld waardoor het verhaal echt binnenkomt. Dat aspect fascineert mij enorm. Technologie an sich is iets minder mijn ding. Ik ben dus zeker niet iemand die vertrekt vanuit de idee dat technologieën als AR en VR dé oplossing zijn voor alles. Absoluut niet. Technologie kan ook een drempel zijn, of de dingen juist nog moeilijker maken. En dat proberen we telkens uit te zoeken met onze onderzoeksprojecten bij Digital Media Experiences.”

Een zaadje geplant

Het is niet toevallig dat Daniëlle in praktijkgericht onderzoek terecht is gekomen. Dat sociale aspect, het contact met mensen en het gevoel van impact te hebben, wil zij voor geen goud missen. “Ik doe heel graag dat kwalitatieve onderzoek: de interviews, de surveys, de focusgroepen of observaties van hoe mensen met die technologieën omgaan… In het begin van een onderzoeksfase doen wij veel gesprekken met ondernemingen, doelgroepen en belangengroepen. En om te testen gaan we op locatie, bijvoorbeeld in een winkel. Die interactie met bedrijven en consumenten vind ik ontzettend leuk. Onderzoek is dus zeker niet de hele dag achter je computer zitten. Liefst van al zou ik eens een groot creatief participatief onderzoek willen opzetten. Samenwerken met véél mensen en input verzamelen tijdens uitgebreide workshops met tal van creatieve methodes. Opnieuw om een beetje los te komen van het datagestuurde onderzoek en om ruimte te geven aan andere en nieuwe inzichten."

"De resultaten van ons onderzoek hoeven niet altijd wereldschokkend te zijn. Ik merk dat het soms de kleine inzichten zijn die een groot verschil maken. Die simpele tips en tricks mooi en helder oplijsten met mogelijke gevolgen of valkuilen, daarin zit al een meerwaarde. Bedrijven hebben niet de ruimte en de tijd om al die informatie bij mekaar te zoeken of uit te testen. En dan is het fantastisch dat wij die rol kunnen opnemen en de inzichten uit ons onderzoek kunnen delen. Natuurlijk kan het best zijn dat wij een project afronden en dat slechts enkelen er meteen mee aan de slag zijn gegaan. Maar vaak is er wel een zaadje geplant en binnen twee jaar, als er ergens een budget vrijkomt, wordt het alsnog geïmplementeerd. Sowieso is het fijn om te horen dat mensen er wat aan hebben. En als je een presentatie geeft en er komen veel vragen nadien, dan weet je: ik heb mensen geprikkeld. Dat geeft mij voldoening."

 

Danielle Raeijmaekers

Danielle Raeijmaekers

Thomas More Onderzoek

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.