Bepaalt de Fitbit voortaan wanneer je best in bed kruipt?

Thomas More onderzoekt stress bij studenten

Bert Bonroy (links): "Mijn Fitbit vertelt me dat ik niet goed geslapen heb, niet wat ik daaraan kan doen"
Bert Bonroy (links): "Mijn Fitbit vertelt me dat ik niet goed geslapen heb, niet wat ik daaraan kan doen"

We leven in een maatschappij onder hoogspanning, en dat geldt jammer genoeg ook voor het studentenleven. Ongeveer 45% van de Vlaamse studenten ervaart regelmatige tot constante studiestress, ​ blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Vereniging van Studenten. 20% heeft een psychisch probleem met een ernstige impact op het dagelijks leven. Stress en psychologische klachten leiden tot slechtere prestaties op school en op de werkvloer. Ze zijn een rechtstreekse aanslag op onze gezondheid.

Onderzoekers van Thomas More gaan uitzoeken of wearables zoals een Fitbit kunnen helpen om de stressepidemie in te dijken. 150 studenten en personeelsleden van Thomas More zullen een maand lang een Fitbit of een andere wearable dragen, om te meten hoeveel stress ze hebben. “Meten van stress, en trouwens ook van ontspanning, is niet evident,” vertelt doctor Bert Bonroy van Thomas More. “Wearables meten ‘arousal’, letterlijk ‘opwinding’. Maar ze kunnen moeilijk onderscheid maken of die arousal het gevolg is van sporten, van een telefoontje met slecht nieuws, of een verassingsfeestje. Vandaar dat we de data uit de wearables zullen combineren met enquêtes, waarbij de deelnemers zelf inschatten hoeveel stress ze hebben. We zullen die gegevens vergelijken, en we laten er machine learning en datamining op los.”

Er wordt onderzocht welke wearables de betrouwbaarste resultaten geven.
Er wordt onderzocht welke wearables de betrouwbaarste resultaten geven.

Doel is ervoor zorgen dat de wearables betrouwbare data geven over het stressniveau van de drager. Dat kan tot allerlei interessante toepassingen leiden: het apparaat zou bijvoorbeeld zelf concrete tips kunnen geven. “Mijn Fitbit geeft aan dat ik niet goed geslapen heb, maar zegt me niet wat ik daaraan kan doen,” vertelt Bert Bonroy. “De meerwaarde is daarom niet altijd duidelijk: dat ik niet goed sliep, voel ik zelf ook wel. Maar wat als de Fitbit op basis van eerdere data besluit dat wandelen mij goed doet ontspannen? Dat ik minder stress krijg wanneer ik om 22u in bed lig? Algoritmes kunnen dat monitoren, afgestemd op elke individuele gebruiker. Er zijn allerhande toepassingen mogelijk om onze mentale gezondheid naar een hoger niveau te tillen.”

In een eerste fase onderzoeken Bert Bonroy en co welke wearables de betrouwbaarste resultaten geven. Om dat uit te klaren, kruipen dertig proefpersonen in een klimaatkamer: ze zullen er bijvoorbeeld hittestress ervaren. Het StressTRACS-onderzoek is een samenwerking tussen het Expertisecentrum Zorg en Welzijn van Thomas More en M3-Biores van de KULeuven, met de steun van IOF C3.

Meer informatie over het StressTRACS-project
Bert Bonroy

Bert Bonroy

Onderzoeker, Mobilab & Care

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.