Cursisten aan de slag in de insectenkwekerij tijdens uitverkochte cursus van RADIUS Thomas More

Deelnemers leren insecten kweken en verwerken tijdens uitverkochte opleiding van expertisecentrum RADIUS (Thomas More)

Vorige maand begonnen 16 deelnemers aan een opleiding waarin ze leren hoe je insecten kan kweken en verwerken én hoe je daar een concrete onderneming rond kan opzetten. De interesse was groot bij een divers publiek want de cursus raakte al snel volzet. Daarom is er in het voorjaar alvast een tweede cursus en ook daarvoor lopen de inschrijvingen vlot binnen. Dit initiatief kwam tot stand met de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Handen uit de mouwen in de insectenkwekerij

In oktober gingen de deelnemers al zelfstandig aan de slag met het doornemen van online lessen. Daarin legden de onderzoekers van RADIUS al de theorie uit achter het kweken en verwerken van insecten. Ze leerden ook alles over de wetgevingen en vergunningen die je moet kennen wanneer je met insecten werkt. Al die kennis komen ze vrijdag 18 november omzetten in de praktijk. Dan verwelkomen de onderzoekers hen in de insectenkwekerij en de labo’s van RADIUS op campus Geel van Thomas More.

Wat hebben sprinkhanen, meelwormen en zwarte soldatenvliegen nodig qua voeding? Ook dat leren de deelnemers tijdens de opleiding.
Wat hebben sprinkhanen, meelwormen en zwarte soldatenvliegen nodig qua voeding? Ook dat leren de deelnemers tijdens de opleiding.

Wat staat er op het menu?

De deelnemers gaan er zelf aan de slag onder begeleiding van de onderzoekers. Aan de hand van opdrachten leren ze hoe ze vaak voorkomende problemen in de praktijk kunnen oplossen. Ze bekijken hoe ze insecten kwalitatief kunnen doden en bewaren. Daar bestaan verschillende technieken voor en elke techniek heeft voor- en nadelen. ​ Daarnaast leren ze hoe je bouwstoffen als vetten en eiwitten uit meelwormen en zwartesoldatenvliegen haalt om te gebruiken in duurzame toepassingen.

De deelnemers gaan tussen de insecten aan de slag met opdrachten rond kweek en verwerking.
De deelnemers gaan tussen de insecten aan de slag met opdrachten rond kweek en verwerking.

Potentieel van insecten

Insecten hebben ongelooflijk veel mogelijkheden. Ze zijn vooral bekend als proteïnevervanger door hun hoog gehalte aan eiwitten, maar ook hun vetten zijn nuttig. Die vetten kunnen bijvoorbeeld een duurzaam alternatief zijn voor palmpitolie. Ook doen insecten perfect dienst als veevoeder. Het kweken van insecten is bovendien minder belastend voor het milieu, ze verbruiken minder water en je kan ze houden in kleine ruimtes. Andere soorten insecten worden dan weer ingezet om reststromen te verwerken om dan op hun beurt te dienen als voeder, waardoor de cirkel rond is.

Isabelle Noyens

Isabelle Noyens

Onderzoeker, Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie, Thomas More

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.