“Door de feedback van eindgebruikers blijft een product uiteindelijk niet gewoon in de kast liggen.”

Onderzoeker Sascha Vermeylen onder de loep

Sascha Vermeylen is een creatieve duizendpoot met een hart voor het maatschappelijke en een oog voor het economische. Ze studeerde Sociaal-Economische Wetenschappen (SEW) aan Universiteit Antwerpen en ging na de schoolbanken aan de slag bij zorgproeftuin LiCalab van Thomas More.

“Ik ben altijd nieuwsgierig en heb brede interesses, daarom is het fijn dat mijn huidige job bij LiCalab zo gevarieerd is. Op maandag heb ik bijvoorbeeld vergadering over een online gezondheidsplatform, op dinsdag test ik slimme schoenzolen uit voor en met mensen met Parkinson, woensdag voer ik groepsgesprekken met mensen met chronische constipatie en ga zo maar door. De thema’s waar we bij LiCalab onderzoek naar doen, zijn heel verscheiden en dat maakt het ook zo boeiend.” 

Ervaringen van eindgebruikers

"Bij LiCalab ben ik panelmanager. Dat wil zeggen dat ik ervoor zorg dat we steeds de juiste mensen betrekken bij de juiste projecten, dat het panel tevreden is en blijft en dat het ook groeit. LiCalab is een panel-based zorgproefuin. Ons panel is dus essentieel omdat zij de basis vormen van ons onderzoek. Zij zijn diegene die de zorginnovaties evalueren en testen en die groep bestaat intussen uit meer dan 1.500 burgers, zorgverleners, lokale overheden, bedrijven…"

"We hebben ook erg specifieke profielen in ons panel wat het interessant maakt voor ontwikkelingen in de zorg met een specifiek doelpubliek zoals mensen met diabetes, dementie of Parkinson... Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld iets ontwikkelt om mensen met Parkinson te helpen, dan gaan wij binnen en buiten ons panel op zoek naar de juiste ervaringsdeskundigen. Zij zijn dé geschikte personen om feedback te geven en ervoor te zorgen dat het product ook effectief nut heeft. De mensen uit ons panel willen ook echt een oplossing voor hun probleem, daarom nemen ze ook deel aan onze onderzoeken. ”

Van idee tot product 

“Bedrijven komen bij ons terecht in verschillende fases van de ontwikkeling van hun product of dienst. Zit dat nog in de ideeënfase, dan organiseren we focusgroepen en co-creatiesessies. Daar vragen we naar de noden en behoeften van eindgebruikers en naar wat een nieuwe ontwikkeling voor hen geslaagd maakt. Wanneer bedrijven een prototype hebben, vragen we panelleden ook om het product enkele weken thuis uit te testen en dan feedback te geven. Op die manier onderzoeken we of de nieuwe technologie praktisch haalbaar is in een leef- of werkomgeving. Wij analyseren dan al de feedback en geven die terug aan de bedrijven of organisaties.” 

Modieuze valbescherming of een mobiele zorgwoning? Bekijk in dit filmpje hoe LiCalab aan de slag gaat.

In de kast of niet 

“Ik ben ervan overtuigd dat proeftuinonderzoek een enorme meerwaarde heeft. Je kan een prachtig theoretisch idee hebben, maar werkt het ook echt in de praktijk? De feedback van eindgebruikers wordt vaak onderschat, maar maakt of het product gebruikt wordt of in de kast komt te liggen. Eindgebruikers zijn de experts van hun eigen leven. Zij houden ook rekening met zaken waar je als ontwikkelaar misschien niet bij zou stilstaan. Wanneer je een nieuwe app kan koppelen aan patiëntendossiers, maakt dat het ook interessant voor zorgprofessionals bijvoorbeeld. Zulke dingen ontdek je pas wanneer je samen creëert en test en dat geeft een enorme meerwaarde aan het eindproduct.” 

Sascha Vermeylen

Sascha Vermeylen

Panelmanager, LiCalab

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.