Accuverlies varieert sterk bij elektrische auto's

Thomas More onderzocht de 'state of health' van ons elektrisch wagenpark

Het rijbereik van je elektrische auto lijkt stilaan af te nemen … Je twijfelt over de aankoop van een tweedehandse elektrische auto omdat je niet zeker weet of het accupack nog in optima forma is … Je rijbereik komt niet in de buurt van wat de constructeur belooft en je wil zeker zijn dat dit niet aan een slechte accu ligt … Deze en andere vragen over nieuwe en tweedehands elektrische auto’s worden steeds couranter nu we er meer en meer in het straatbeeld zien en ook het aanbod aan elektrische tweedehandswagens toeneemt. Onderzoekers van Thomas More volgden twee jaar lang een vloot elektrische wagens op de voet en checkten systematisch de gezondheidstoestand van de batterij. ​ Op donderdag 14 september stelden ze op zijn minst opmerkelijke onderzoeksresultaten voor op Campus De Nayer.

Het duurste onderdeel van een elektrische auto is het accupack. Vervangen kost meestal meer dan de waarde van het voertuig, zeker bij occasievoertuigen. Je kan dus maar beter zeker zijn over de ‘state of health’ van een elektrisch voertuig voor je tot aankoop overgaat.

Grote verschillen

Om een beter beeld te krijgen op de gezondheidstoestand van de accu's van elektrische wagens heeft Luc Claessens, onderzoeker Future Mobility & Docent Hybride en Elektrische aandrijvingen aan Thomas More gedurende twee jaar lang een vloot opgevolgd en uitgemeten.

De resultaten zijn op het zachtst gezegd opmerkelijk. 'Sommige voertuigen bleken nauwelijks aan batterijcapaciteit (en dus rijbereik) in te boeten, terwijl andere jaarlijks meer dan 8% minder goed presteerden. Zulke snelle veroudering vreet aan de bruikbaarheid én aan de waarde van het voertuig. Het is dus van groot belang dat de consument de gezondheidstoestand van zijn auto kent', zo stelt Luc Claessens. ​

'Dat niet elke batterij op dezelfde manier veroudert, dat was ons al duidelijk en dat wordt door het onderzoek zwart op wit bevestigd. Een andere vraag was hoe we de ‘state of health’ nu het best kunnen bepalen. Daarom vergeleken we onze eigen meetmethode met de meting die de merkinvoerder op zijn voertuigen heeft gedaan. En tenslotte lieten we ook 4 gespecialiseerde commerciële bedrijven een meting doen.'

Tweedehandskeuring

Dit onderzoek helpt in de keuze van de State-of-Health-bepaling die er zit aan te komen bij de tweedehandskeuring. De waarde van een elektrisch voertuig wordt namelijk in grote mate bepaald door de gezondheid van de batterij. En die moet dus op een betrouwbare manier bepaald worden.

Tabel: vergelijking state of health tweedehands elektrische voertuigen
Tabel: vergelijking state of health tweedehands elektrische voertuigen

 

Meer informatie

Carl Quaeyhaegens, tel. 00 32 15 68 88 75

 

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.