Geestelijke gezondheid versterken? Onderzoekers Thomas More gooien VR in de strijd

Project 'Immersive Mental Health' van start

De onderzoekers van Thomas More zijn gestart met het project ‘Immersive Mental Health’. Binnen dat project willen ze de geestelijke gezondheid in Vlaanderen versterken met een combinatie van virtuele omgevingen en draagbare technologie. ​ 

Daarbij willen de onderzoekers de samenwerking tussen enerzijds zorg- en welzijnsinstellingen en anderzijds technologische bedrijven vergemakkelijken. “Wil een ziekenhuis bijvoorbeeld VR inzetten om patiënten rustiger te maken voor operaties, dan helpen wij hen bij die innovatie en brengen we ze in contact met de juiste partners,” aldus onderzoeker Bert Bonroy. 

Immersieve technologie in de zorg 

Bij immersieve technologieën heb je het gevoel ondergedompeld te zijn in een andere wereld. In de zorg kan je die tools inzetten om angst of paniek te verminderen. Ervaart een patiënt heel wat stress tijdens een lang verblijf in het ziekenhuis? Dan kan hij door virtual reality toch even weg zijn uit zijn ziekenhuiskamer. “Je kan ook verder denken dan de patiënten in een zorginstelling. Ook de medewerkers kunnen baat hebben bij een programma in VR om even aan de werkdruk te ontsnappen”, vertelt onderzoeker Sylvie Bernaerts. 

Meten is weten 

Die immersieve technologie willen de onderzoekers koppelen aan draagbare technologie. Zo kan je wearables zoals hartslagmeters, smartwatches of apparaten die de ademhaling meten, koppelen aan applicaties in VR. Op die manier kan je bijvoorbeeld iemand laten ontspannen in een virtuele wereld en kan je die virtuele wereld laten reageren op de ademhaling van die patiënt. Bovendien verzamelen die wearables heel wat info over de hartslag en ademhaling en kan je zo onderzoeken wanneer je net veel last hebt van stress en paniek, maar ook wat er dan net helpt. 

Geestelijke gezondheidszorg onder druk 

Stress is een uitdaging die steeds groter wordt in onze samenleving. De zorg- en welzijnssector heeft hier al lang mee te kampen en nu roept ook de Hoge Gezondheidsraad op om meer in te zetten op onderzoek binnen de geestelijke gezondheidszorg. De combinatie van onderdompelende technologieën én metende draagbare technologieën kan het bestaande zorgaanbod verrijken. Toch is er momenteel onvoldoende kennis bij ondernemingen en zorginstellingen over het combineren van beide technologieën en daar zal dit onderzoek samen met die bedrijven verandering in brengen. ​ ​ 

Praktijkgericht onderzoek 

Thomas More doet aan praktijkgericht onderzoek, voor en samen met de praktijk. Het project 'Immersive Mental Health' past binnen een bredere expertise die Thomas More heeft opgebouwd rond de toegevoegde waarde van technologie in de (geestelijke) gezondheidszorg. Binnen dit project werken ze samen met partners als The Human Link, UZ Brussel, UPC KU Leuven en VOKA Health Community.

Immersive Mental Health is een samenwerking tussen de expertisecentra Mobilab & Care en Health & Care Challenges van Thomas More-hogeschool en is een TETRA-project, met steun van Agentschap Innoveren en Ondernemen.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.