Help startende insectenkwekers aan mobiele kweekopstelling

Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie publiceert een openbare aanbesteding voor de levering en installatie van een mobiele kweekopstelling binnen het project InsectMobil.

Het EFRO-project InsectMobil van Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie biedt ondersteuning aan startende insectenkwekers door onder andere te werken met mobiele kweekinstallaties. InsectMobil richt zich specifiek op het kweken van meelwormen en zwarte soldatenvliegen, waarbij de kweekopstelling bestaat uit een voeder-, kweek- en oogstinstallatie. Deze opstelling is ideaal voor startende ondernemers om financiële risico's te drukken, gezien de mobiele en modulaire aard ervan. Daarbovenop bieden de onderzoekers ook de nodige ondersteuning aan om starters op weg te helpen. Op die manier kunnen landbouwers en andere ondernemers op een laagdrempelige manier hun eerste praktijkervaring op doen binnen de insectenkweek.

Mobiele kweekopstelling, van links naar rechts: voeder-, kweek- en oogstinstallatie.
Mobiele kweekopstelling, van links naar rechts: voeder-, kweek- en oogstinstallatie.

De kweekopstelling biedt ook ondersteuning op andere vlakken. Zo is er vaak een tekort aan praktijkervaring, kennis en bedrijfsspecifieke data bij beginnende kwekers. De installatie is voorzien van nodige sensoren om emmissies (ammoniak, CO2, methaan, fijn stof, etc.) te meten om data te verzamelen, zodat de haalbaarheid beter kan worden ingeschat. Daarbovenop is de installatie ook een ideaal demo- en communicatie-instrument om kennis over te dragen naar andere geïnteresseerden.

Waarom insecten kweken?

Binnen de landbouw is er laatste jaren steeds meer vraag naar innovatie. Denk maar aan de Green Deal, waarbij Europa wil focussen op meer duurzame, betaalbare en eerlijke voedselproductie. Hier kunnen insectenkwekers een belangrijke rol vervullen. Zowel meelwormen als zwarte soldatenvliegen kunnen een prima alternatieve proteïnebron zijn voor menselijke voeding en diervoeder, toont onderzoek aan. Beide scoren hoog in duurzaamheid, aangezien ze bijzonder weinig ruimte, voeding en water nodig hebben vergeleken met reguliere veeteelt.

Ook kunnen zwarte soldatenvliegen laagwaardig biomassa omzetten door bijvoorbeeld gft-afval om te vormen naar proteïnen. Hiermee kan dus ook voedselverspilling vermeden worden. Meelwormen hebben dan weer als grootste voordeel dat ze al geruime tijd gekweekt worden als voeder voor hobbydieren, waardoor er veel kennis en inzichten beschikbaar zijn over de productie en verwerking ervan.

Graag meer weten?

Vind de openbare aanbesteding hieronder.

Voor meer informatie of vragen, contacteer Siebe Berrens.

Siebe Berrens

Siebe Berrens

Onderzoeker, Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie, Thomas More

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.