"Het vet uit een zwarte soldatenvlieg in je handcrème, dat kan!"

Onderzoeker Isabelle Noyens onder de loep

Isabelle Noyens kan je op zaterdag vinden in de verpakkingsvrije winkel en op zondag ​ als ijsbeer in het Zilvermeer van Mol. Niet enkel tijdens haar job als onderzoeker, maar ook daarbuiten zet ze in op duurzaamheid en omarmt ze alles wat met fauna en flora te maken heeft. Bij Radius doet Isabelle downstream processing of kortweg DSP van microalgen en insecten. Wat dat inhoudt, lees je hier.

Handcrème met insectenvet

“Als onderzoeker bij Radius houd ik me bezig met DSP, dat wil zeggen dat ik alles analyseer wat er in de insecten en de algen zit. Zoals hoeveel vetten en eiwitten zitten er in meelwormen? Heeft ander voeder voor de meelwormen invloed op het vetgehalte in de meelwormen en wat kunnen we daar dan mee doen? Algen en insecten bieden ongelooflijk veel mogelijkheden. In zwarte soldatenvliegen vinden we bijvoorbeeld korte vetketens terug, die werken uitdrogend en kunnen ingezet worden in zalf voor een vette huid. Bij meelwormen zien we dan weer lange vetketens, die werken hydraterend en kunnen we verwerken in een handcrème.”

Voor de planeet

“Nu wordt in handcrèmes onder andere palmolie gebruikt en dat is absoluut niet duurzaam. Er worden volledige oppervlaktes bos gekapt in het Amazonewoud om die olie te kunnen produceren. Onze alternatieven zijn dus veel duurzamer. Dat is ook zo interessant aan ons onderzoek. Tegenwoordig kan je de problemen rond klimaat niet meer negeren en wij bieden oplossingen voor die ecologische problemen. Het is fijn een job te hebben die de planeet en de mensheid beter maakt in plaats van een multinational nog rijker.”

Vis aan de haak slaan

“Insecten worden nu voornamelijk gezien als een eiwitbron, maar ze kunnen dus ook een heleboel vet bevatten. Zo onderzoeken we welke reststromen je mag voederen aan insecten en welke invloed dat dan heeft op hun nutritionele samenstelling. Zo merkten we dat bij het voederen van bepaalde reststromen aan de insecten, het aantal vetten in de meelwormen verdubbelt. Wanneer je dan focust op maximale eiwitten, lijkt dat op het eerste gezicht niet nuttig, maar dat is dan bijvoorbeeld weer interessant voor vissers. ​ Zij willen net graag vette wormen zodat de vissen sneller happen. Dat kan je dan weer doortrekken naar de volledige visindustrie en zo kan zalm of kabeljauw dan gevoederd worden met duurzamer voeder.”

Schakel in the bigger picture

“Ik heb nood aan veel nieuwe dingen en genoeg prikkels. Daarom is mijn job ideaal voor mij want wij doen constant nieuwe ontdekkingen. Bovendien heb ik nood aan het zien van een groter geheel en dat is hier wel heel duidelijk. Ik doe veel detailwerk, maar het is wel duidelijk tot wat dat leidt. Zo kunnen we uit een bepaalde soort alg, Porphyridium, een roze kleurstof halen en die kan dan gebruikt worden in de medische wereld. De kleurstof kan zich binden aan bepaalde antilichamen waardoor deze zichtbaar worden en ze studies naar immuniteit kunnen doen."

Turkse raketsla

“Mijn droom is om ooit een veld op te kopen en er een voedselbos van te maken. Momenteel is onze landbouwcultuur heel monotoon: je hebt een veld vol maïs of een veld vol tarwe. Qua biodiversiteit is dat dood, je ziet daar praktisch geen leven. In een voedselbos gebruik je alle lagen: je plant planten in de grond, maar zet ook struiken met vruchten en fruit- of notenbomen. Dat is heel goed voor de biodiversiteit en je hoeft enkel je mentaliteit wat aan te passen. Gewone kropsla kan bijvoorbeeld niet groeien onder bomen, maar Turkse raketsla wel. Doe daar dan nog een insectenkwekerij bij en ik ben content.”

Isabelle Noyens

Isabelle Noyens

Onderzoeker, Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie, Thomas More

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.