Hoe zet je een duurzame onderneming op rond insectenkweek of insectenverwerking?

RADIUS Thomas More geeft de insectensector een duwtje in de rug met een praktijkgerichte opleiding

Een opleiding waarin je leert hoe je insecten kan kweken en verwerken én hoe je daar een concrete onderneming rond kan opstarten. Dat biedt expertisecentrum RADIUS van de Thomas More hogeschool aan in het najaar van 2022.

De onderzoekers van RADIUS zetten hun expertise in om de wereld duurzamer te maken en daar kunnen insecten een grote rol in spelen. Jammer genoeg zijn er in Vlaanderen nog maar weinig insectenkwekers en insectenverwerkers, maar daar kan deze opleiding verandering in brengen. Met de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen biedt RADIUS in het najaar van 2022 een traject aan dat bestaat uit zes modules, die zowel online plaatsvinden als tussen de insecten zelf op de campus in Geel.

Potentieel van insecten

Insecten hebben ongelooflijk veel mogelijkheden. Ze zijn vooral bekend als proteïnevervanger door hun hoog gehalte aan eiwitten, maar ook hun vetten zijn nuttig. Die kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden in cosmetica zoals handcrèmes. Ook doen insecten perfect dienst als veevoeder. Het kweken van insecten is bovendien minder belastend voor het milieu, ze verbruiken minder water en je kan ze houden in kleine ruimtes. Andere soorten insecten worden dan weer ingezet om reststromen te verwerken om dan op hun beurt te dienen als voeder, waardoor de cirkel rond is.

Van theorie tot praktijk

In de opleiding komen verschillende elementen aan bod. Eerst leren de deelnemers alles over de kweekcyclus, de verschillende soorten insecten, hoe je een duurzame kweekinstallatie kan opzetten... In de volgende stap leren ze hoe je die gekweekte insecten kan bewaren en in welke toepassingen je ze kan verwerken. Bovendien is er de afgelopen periode veel veranderd in de wetgevingen rond insecten en ook daarvan worden de deelnemers op de hoogte gebracht. ​

Businessmodel op maat

Met al die informatie zullen de deelnemers ook concreet aan de slag kunnen gaan. Zo is er binnen het traject een les over het businessplan. Deelnemers kunnen individueel advies krijgen over hun eigen case en ook leren uit de cases van de andere deelnemers. Iedereen die het traject volgt, kan vanaf het begin zijn of haar eigen verhaal meegeven, zodat ze tijdens de lessen de focus kunnen leggen op wat voor hen nuttig is. Op die manier kan RADIUS info op maat geven. Het doel is dat bedrijven na de opleiding voldoende voorbereid zijn om zelf met insecten aan de slag te gaan.

Deelnemers gezocht

Wil jij met insecten aan de slag op professioneel niveau? Dan kan je hier meer informatie vinden. De opleiding kost 450 euro en zal plaatsvinden zowel online als op de campus van Thomas More in Geel.

Heb je vragen, contacteer dan Isabelle Noyens via 0494 84 69 61.

Isabelle Noyens

Isabelle Noyens

Onderzoeker, Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie, Thomas More

Met de steun van:

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.