'Kinderen moeten thuis revalideren'

Thomas More ontwikkelt een staprobot voor kinderen met hersenschade.

Eén kind op 500 lijdt aan cerebral palsy of CP: hersenschade die ontstaat tijdens de zwangerschap of in de eerste levensjaren. Deze kinderen moeten vaak uitgebreide revalidatieprogramma’s volgen, die doorgaan in ziekenhuizen of in de praktijk van een therapeut. Niemand gaat graag naar een ziekenhuis en kinderen al zeker niet. Onderzoeksproject RE:HOME wil jonge patiënten met CP zoveel mogelijk laten kunnen revalideren, met als finale doel dat comfortabel stappen vanzelfsprekend wordt voor elk kind. De studie, een samenwerking tussen 13 onderzoeksinstellingen, kreeg zonet groen licht van Europa.

Een prototype van het elektrische exoskeleton dat nog lichter en handiger moet worden gemaakt.
Een prototype van het elektrische exoskeleton dat nog lichter en handiger moet worden gemaakt.

Thomas More leidt fase 1 van het project. ‘Onze onderzoeksgroep Mobilab & Care zal een elektrisch aangestuurd exoskeleton ontwikkelen dat de enkel stabiliseert en de stapbeweging ondersteunt,’ vertelt onderzoeksleider Luiza Muraru van Thomas More. ‘In het lab werken die exoskeletons al uitstekend. Maar hoe het zit met traplopen? Hoe goed werkt het in een woonkamer vol meubels? Dat moeten we nog onderzoeken en ongetwijfeld verbeteren. Technisch kan er vandaag al zeer veel: er is geen enkele reden waarom kinderen niet thuis zouden kunnen revalideren. De uitdaging zit erin de bestaande technologie te verspreiden en zorgen dat mensen ermee kunnen werken.’

Het budget van RE:HOME bedraagt €8,7 miljoen, waarvan €1,2 miljoen voor Mobilab & Care, een onderzoeksgroep die werkt vanuit de campus van Thomas More in Geel. Interreg North-West Europe zegt voor 723.000 euro subsidie toe. Voor het resterende bedrag is cofinanciering aangevraagd bij Vlaanderen en de Provincie Antwerpen.

Jef Van Baelen

Jef Van Baelen

Communicatieverantwoordelijke, Onderzoeksgroep Mobilab & Care

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.