Laat je leerlingen kennismaken met duurzame insectenkweek
Thomas More biedt gratis lesmateriaal aan voor het kleuter- en lager onderwijs om de duurzame transitie te ondersteunen
De onderzoekers van expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie van Thomas More zijn experts in insectenkweek. Ze onderzoeken hoe we onder andere met insectenkweek een duurzamere wereld voor onze toekomstige generaties waar kunnen maken, zowel voor het gebruik in voeding als voor biogebaseerde toepassingen. Deze bevindingen delen met jongere generaties kan daarom die transitie versnellen door hen kennis te laten maken met het potentieel van insecten. In de maand mei stellen de onderzoek hun lesmateriaal voor aan lagere scholen in de omgeving van Geel.
Kleine beestjes, groot potentieel
Insecten vervullen een belangrijke rol in onze ecosystemen: ze bestuiven gewassen, zorgen voor plantaardige voeding, leveren honing, enzovoort. Daarnaast is er nog een groep insecten die wordt beschouwd als een duurzame en gezonde voedselbron voor dieren. De duurzaamheid van onze toekomstige samenleving en de potentiële rol die insecten hierin kunnen spelen is daarom een belangrijk thema, ook voor het modern onderwijs.
Verrijk je lessen met insecten
Voor het kleuter- en lager onderwijs hebben de onderzoekers lesmateriaal opgesteld om leerlingen op een interactieve manier kennis te laten maken met deze nuttige beestjes. Het lessenpakket is onderverdeeld in twee delen: een workshop 'super insecten' en een project waar leerlingen meelwormen leren kweken.
Met de interactieve workshop kunnen zowel leerlingen als leerkrachten ontdekken hoe insecten bijdragen aan een duurzamere samenleving. Het projectwerk stelt leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in staat om zelf hun eigen meelwormen te kweken. Alle benodigde lesmaterialen, zoals docentenhandleidingen, PowerPoint-slides en opdrachtenboekjes, zijn te vinden op de website van Thomas More. Demomateriaal kan geleend worden bij het expertisecentrum in Geel. De onderzoekers voorzien ook verdere begeleiding en demonstratiemateriaal om leerkrachten bij te staan. Contacteer hiervoor Lotte Frooninckx. Heb je verder nog vragen? Ook daar kan Lotte je mee voorthelpen.
Ga naar het lesmateriaalLotte Frooninckx
Achtergrondinfo over het LEADER-project
Het lessenpakket maakt deel uit van een Leader-project, een project dat focust op om duurzame voeding en circulaire voedingssystemen onder de aandacht te brengen voor een betere toekomst. Het lesmateriaal dat hieruit voort is gekomen is vrij beschikbaar en wordt ondersteund de onderzoekers.
Het Leader-project 'Opportuniteiten van insecten voor duurzame voeding en circulaire voedingssystemen' van PVL-Bocholt en Thomas More tracht het potentieel van insecten met betrekking tot duurzame voeding en circulaire voedingssystemen onder de aandacht te brengen bij leerlingen van het lager- en middelbaar onderwijs. Het project richt zich op de kweek van insecten als bron van hoogwaardig dierlijk eiwit en waardevolle nutriënten. Het project streeft ernaar om op een educatieve en participatieve manier leerlingen in het lager- en middelbaar onderwijs bewust te maken van het potentieel van insecten.