Manier van winkelen door corona voorgoed veranderd

Nieuwe resultaten in grootschalig onderzoek Thomas More, Haute École Louvain en Comeos naar effecten corona op koopgedrag

Corona heeft onze aankoopgewoontes drastisch veranderd. Dat blijkt uit het grootschalig consumentenonderzoek van hogescholen en sectorfederatie Comeos. Nu de maatregelen versoepeld zijn en vele winkels heropenden, lanceerden ze opnieuw een bevraging. Meer dan de helft van de consumenten is ervan overtuigd dat onze manier van winkelen voorgoed is veranderd door corona.

Een vorige studie door Thomas More en Comeos in mei, net voor de opening van de winkels, registreerde een sterke toename in online aankopen. De toename was merkbaar over alle leeftijden, maar vooral zestigplussers ontdekten e-commerce ten volle.

Nu de winkels weer open zijn, zijn het net die ouderen en de jongsten die aangeven terug meer naar fysieke winkels te gaan. Desondanks geeft 33% van de ondervraagden aan ook in de toekomst meer online te zullen kopen. Tijdens de lockdown bij de eerste bevraging was dit slechts 30%.

Klanten ontdekken nieuwe winkels dankzij lockdown

11% van de respondenten geeft aan reeds een fysieke winkel te hebben bezocht die ze tijdens de lockdown online hebben ontdekt. 26% geeft aan na de lockdown online te hebben gekocht bij een webshop die ze tijdens de lockdown hebben gevonden. Ondanks een klantenloyauteit van 75% zijn er dus toch heel wat consumenten die online of fysiek nieuwe oorden gaan verkennen.

Veiligheidsmaatregelen zijn gekend en worden gerespecteerd

Meer dan 75% van de respondenten kent de maatregelen van steden en gemeenten om de publieke ruimte zo veilig mogelijk te maken. 86% vermijdt drukke straten.

Consumenten appreciëren de hygiënemaatregelen die winkels nemen. Meer dan 85% vindt het belangrijk dat karretjes gedesinfecteerd worden en dat de maximum capaciteit van winkels wordt bewaakt net zoals de handgel die bij de ingang wordt voorzien.

9 consumenten op 10 gebruiken de handgel voor of na het winkelen, 96% zegt dat ze letten op de afstand die moet bewaard worden. Zowat 80% beperkt de tijd in de winkel en bijna 10% zegt dat ze zelfs handschoenen dragen in de winkel. Maskers zijn sinds zaterdag ​ verplicht maar 74% gaf aan maskers zeer belangrijk te vinden bij winkelpersoneel, 61% droeg in juni reeds zelf een masker.

Geïnformeerd naar een nieuwe economie

De bedoeling van het onderzoek is om vraag en aanbod beter op elkaar te kunnen afstemmen. Met de resultaten willen de onderzoekers retailers gericht adviseren en ondersteunen, om in hun dienstverlening tegemoet te komen aan de huidige en toekomstige noden van de consument.

Consumenten en retailers worden op drie momenten bevraagd: tijdens de volledige lockdown, bij een gedeeltelijke opening van de winkels en tijdens het 'nieuwe normaal' wanneer de maatregelen opgeheven worden. Om de representativiteit nationaal te vergroten, wordt samengewerkt met Haute École Louvain en Hainaut.

Meer weten?

  • Jelle Van Camp | Onderzoeker Strategische Business Innovatie | Thomas More-hogeschool | GSM: 0472 94 15 27
  • Mehdi Gherbi | Directeur Helha La Louvière |
  • Wim Van Edom | Economic advisor | Comeos | GSM: 0492 14 09 56

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.