'Hersensignalen omzetten in woorden'

Studiedag over hulpmiddelen voor communicatie volledig uitverkocht

Meer dan 200 deelnemers zakken op dinsdag 6 februari af naar de jaarlijkse Com@ModemDag van Modem in Mechelen. Wie werkt of leeft met personen die moeite hebben met communiceren, kan er de nieuwste wetenschappelijke oplossingen ontdekken, of leren van de ervaringen van anderen.

Inclusie via communicatie

Modem is is het aanspreekpunt in Vlaanderen voor mensen met een beperking en hun omgeving, wanneer het gaat over ondersteunende communicatie. Een laagtechnologische oplossing, zoals De Praatkameraad, kan alle verschil maken. Een persoon met afasie maakte een papieren communicatieboek voor zichzelf en lotgenoten, dat hij zal voorstellen op de Com@ModemDag. Je leert er evengoed de mogelijkheden van brein-computers kennen. "Welke mogelijkheden bestaan er om te communiceren via hersensignalen? Wat kan er al en wat zal er in de nabije toekomst kunnen?” ​ vat Wim De Backer, coördinator van Modem, samen. "De ontwikkelingen gaan razendsnel. In labo's bestaan er langer apparaten die hersensignalen omzetten in woorden, de volgende stap is een gebruiksklaar product."

Modem-coördinator Wim De Backer
Modem-coördinator Wim De Backer

Twaalf workshops

Deelnemers hebben de keuze uit twaalf workshops, gegeven door een expert binnen dat thema.

  • Stel dat praten niet goed lukt, waarom dan niet tekenen? Schakel beelden in om je boodschap begrijpelijk te maken.
  • Spraakcomputers klonken in het verleden vaak monotoon. Hoe creëer je een eigen, unieke stem via "message banking"?
  • Hoe help je mensen met leesmoeilijkheden (opnieuw) aan leesplezier? Ga bijvoorbeeld voor een luisterboek.

Het volledige programma vind je hier.

Van elkaar leren

De ​ deelnemers krijgen niet enkel inzichten van experts gepresenteerd, er is ook een ervaringsbeurs waar deelnemers verhalen met elkaar kunnen delen. Wat voor iemand een eenvoudige oplossing lijkt, kan voor de ander de gouden tip zijn voor een groot probleem.

De deelnemers zijn vaak ergotherapeuten, logopedisten, kinesisten, leerkrachten, verpleegkundigen... maar iedereen die werkt of leeft met personen die moeite hebben met spreken, schrijven, lezen of andere vormen van communicatie kan er bijleren.

Expertnetwerk Modem?

Modem wil iedereen een stem geven. Daarom gaan de experts van Modem al meer dan 30 jaar op zoek naar oplossingen op maat. Voor grote én minder grote moeilijkheden, want communiceren is een basisrecht.

Modem is een expertnetwerk gecoördineerd door Thomas More. Modem verenigt experts van over heel Vlaanderen, gespecialiseerd in ondersteunende communicatietechnologie. Die experts geven advies aan personen met moeilijkheden rond communicatie of aan hun omgeving. Daarnaast organiseert Modem ook opleidingen rond ondersteunde communicatie voor mensen in het veld zoals logopedisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen…


 

Hoewel de Com@ModemDag uitverkocht is, blijft pers van harte welkom!

Wil je de mensen achter Modem spreken? Contacteer dan Wim De Backer.

  • Dinsdag 6/02/2024
  • Raghenoplein 21 bis, 2800 Mechelen
    (Campus De Ham Thomas More)
Wim De Backer

Wim De Backer

Coördinator, Expertnetwerk Modem

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.