Meer vakmensen opleiden voor de energietransitie

Thomas More gaat mee werven, opleiden, omscholen en bijscholen in grootschalig project om personeelstekort in de energiesector te voorkomen

De transitie om fossiele brandstoffen te vervangen met duurzamere energiebronnen is volop aan de gang. De laatste tien jaar lag de focus vooral op het ontwikkelen en het uittesten van innovatieve energietechnieken, maar steeds meer verlegt de focus zich naar het produceren, adviseren en installeren van deze techieken. Kennis vergaard bij de innovatie moet dus bij het werkveld geraken, een belangrijke voorwaarde om de transitie te doen slagen. Daarnaast vraagt een snelle omkeer ook voor meer vakmensen dan we momenteel over beschikken.

Energietransitie vereist vakbekwaam personeel

Er is daarom steeds meer en vakbekwaam (energie)technisch personeel nodig op alle opleidingsniveaus. Om te vermijden dat de energietransitie hierdoor vastloopt, besloot het expertisecentrum Energie van Thomas More deel te nemen aan het project 'Energie(k) Onderwijs'. In het project werken 18 onderwijsinstellingen, overheden, een regionaal loopbaanfonds, een regionale intermediair en een ondernemersorganisatie uit Zuid-Nederland en Vlaanderen samen.

De weg naar succes

Er wordt in het project op vier pijlers gefocust om de energiesector zo goed mogelijk te ondersteunen.

  1. Werven: de vraag naar voldoende en kwalitatief (energie)technisch personeel vanuit de markt zichtbaar maken en scholieren, studenten en zij-instromers enthousiasmeren voor een toekomst in de energietransitie.
  2. Opleiden: nieuwe en betere onderwijsprogramma's ontwikkelen, toegespits op de energietransitie, en nationale en regionale samenwerkingen bevorderen tussen onderwijs, overheden en bedrijfsleven.
  3. Omscholen: omscholingstrajecten ontwikkelen voor zij-instromers.
  4. Bijscholen: bijscholingstrajecten ontwikkelen voor huidig personeel en docenten en hybride leer-werkplekken creëren bij onderwijsinstellingen en bedrijven.

Energie(k) Onderwijs is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen alle projectpartners en Promint projectmangement. Het project heeft een omvang van €4.200.000 en Avans Hogeschool zal de komende drie jaar penvoerder zijn.

Wens je meer informatie over het project? Stuur dan een e-mail naar energiekonderwijs@avans.nl of contacteer Lien Mertens van het expertisecentrum Energie via onderstaande contactgegevens.

Lien Mertens

Lien Mertens

Onderzoeker, Expertisecentrum Energie, Thomas More

Energie(k) Onderwijs wordt uitgevoerd vanuit het Interreg programma Vlaanderen Nederland met subsidie van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Projectpartners: Avans Hogeschool, Zuyd Hogeschool, Hogeschool Zeeland, Thomas More Hogeschool, Hogeschool Vives, Curio, Da Vinci Cellege, Koning Willem 1 College, ROC ter AA, ROC Tilburg, Scalda, Summa College, Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Mtech+, Provincie Antwerpen, RTC Oost-Vlaanderen, Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) en Wij-Techniek (mede namens Techniek Nederland)

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.