Nieuwe minimumdoelen bekend: Thomas More levert sleutelexpertise

De Vlaamse regering publiceerde vandaag de nieuwe minimumdoelen voor het basisonderwijs. Kennis staat nu centraal in plaats van algemene vaardigheden. ​ Minister Zuhal Demir (N-VA) liet ze uitwerken door een internationaal expertenpanel. Als hogeronderwijsinstelling speelde Thomas More met haar Expertisecentrum Onderwijs en Leren hierin een belangrijke rol. De doelen worden vanaf september ingevoerd. De impact blijkt nu al zichtbaar: de opleiding Leraar Kleuteronderwijs van de hogeschool zag een spectaculaire stijging van 161% geïnteresseerden tijdens de recente infodag.

Voor de nieuwe minimumdoelen stelde Minister Demir een internationale expertencommissie samen. Professor Daniel Muijs (Queen's University Belfast) leidde de groep. Ze bouwden voort op fundamenten gelegd onder Ben Weyts (N-VA). De commissie verzamelde onderwijsexperts van wereldklasse: Christine Counsell, architecte van het 'Opening Worlds' curriculum; Tim Oates van Cambridge Assessment; Amanda Spielman, ex-hoofdinspecteur Ofsted en lid van het Britse Hogerhuis; Anna Bosman, hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Vlaanderen leverde eigen expertise. Tim Surma, directeur van het Expertisecentrum Onderwijs en Leren bij Thomas More, bracht wetenschappelijke inzichten aan tafel en vertaalde internationale onderzoeksresultaten naar Vlaamse context.

Acuut

De aanleiding voor deze herziening is duidelijk: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de prestaties van Vlaamse leerlingen in begrijpend lezen, wiskunde en wetenschappen al jaren dalen. De huidige nadruk op algemene vaardigheden bleek onvoldoende om deze trend te keren. Daarom wordt nu opnieuw ingezet op een systematische opbouw van kennis binnen het curriculum. "De urgentie is hoog, want onze onderwijskwaliteit is in vrije val", waarschuwde Demir eerder.

Implementatie vraagt tijd

De nieuwe minimumdoelen zijn ontworpen om een kennisrijk curriculum mogelijk te maken dat duidelijke verbanden legt tussen kernprincipes en vakdisciplines. Tim Surma:

"Elk kind heeft immers recht op een solide kennisbasis."

Tim Surma en zijn Expertisecentrum Onderwijs en Leren leverden hun expertise aan deze sleutelhervorming. Een investering in de toekomst van ons onderwijs. Al begint de echte uitdaging nu pas, besluit Surma.

"Leerkrachten verdienen tijd en ruimte. Voor sterke leerplannen. Voor kwaliteitsvolle leermiddelen. Voor professionele verdieping."

Opmerkelijke stijging

De nieuwe aanpak lijkt alvast studenten aan te trekken. Thomas More registreerde 161% meer interesse voor de kleuteropleiding op hun laatste infodag. "De stijging is veelbelovend", zegt Katelijne Van der Pas, unitmanager lerarenopleiding Kempen. "Het toont aan dat jongeren aanvoelen dat het kleuteronderwijs de waardering krijgt die het verdient." De vraag rijst of deze positieve trend zich ook zal doorzetten naar de lerarenopleiding voor het lager onderwijs en zich laat vertalen in effectieve inschrijvingen. De eerste signalen zijn alvast hoopgevend.

Tim Surma

Tim Surma

directeur Expertisecentrum Onderwijs & Leren, Thomas More-hogeschool

Katelijne Van der Pas

unitmanager lerarenopleiding Kempen, Thomas More-hogeschool

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.