Onderzoekers halen voedseloverschotten op om duurzaam diervoeder te maken met insecten

Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie gaat voedselverspilling tegen met insectenkweek

In België wordt er elk jaar 48 000 ton voedsel uit de rekken gehaald. Slechts 4 procent daarvan wordt hergebruikt als diervoeder en al de rest wordt vergist, gecomposteerd of verbrand. Er is dus veel potentieel om met voedseloverschotten van de supermarkten aan de slag te gaan. Daarom startte het expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie (RADIUS) eind vorig jaar met hun nieuw onderzoeksproject 'SuperInsect' om hun kennis over insectenkweek te gebruiken zodat die voedseloverschotten verwerkt worden tot diervoeder.

Niets gaat verloren

Binnen het onderzoek wordt er nagegaan in hoeverre voedseloverschotten benut kunnen worden om insecten te kweken. Zo wordt de voedselketen weer gesloten: de insecten eten de voedseloverschotten op en eenmaal ze volgroeid zijn, worden ze verwerkt tot veevoeder, huisdiervoeder, cosmetica of andere toepassingen. Zo spreken we niet meer over 'afval' wanneer het overschot de winkel verlaat, maar over 'insectenvoeder'.

Voor de verwerking van het voedsel worden vooral meelwormen en zwarte soldatenvliegen gebruikt, omdat deze insectensoorten specialisten zijn in het omzetten van laagwaardige biomassa naar hoogwaardige eiwitten en vetten.

Onderzoeker van het expertisecentrum laat zien hoe soldatenvliegen gekweekt worden.
Onderzoeker van het expertisecentrum laat zien hoe soldatenvliegen gekweekt worden.

Samenwerking met Renewi, buurtsupermarkten en commerciële insectenkwekers

De voedseloverschotten van de buurtsupermarkten worden verzameld in bioboxen via afvalmaatschappij Renewi en Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten en speciaalzaken. In totaal zullen er vier inzamelingen zijn, waarvan de eerste twee worden gebruikt om voederexperimenten op te zetten en labanalyses te doen. De overige twee inzamelingen worden behouden voor commerciële insectenkwekers die samenwerken met het expertisecentrum. Nadien worden de insecten verwerkt aangeboden in een buurtsupermarkt als voeder voor hobbydieren, om zo de cirkel rond te maken.

Een eerste ophaling staat gepland voor dinsdag 20 juni bij Renewi in Kampenhout, waar een inventarisatie van de voedseloverschotten zal gebeuren. Die stalen worden nadien naar het expertisecentrum van Thomas More in Geel gebracht om verder te analyseren en in het najaar voederproeven mee te doen. Eenmaal de onderzoekers voldoende data hebben verzameld, worden volgend jaar de insectenkwekers bevoorraad zodat zij kunnen starten met de officiële kweek.

Siebe Berrens

Siebe Berrens

Onderzoeker, Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie, Thomas More

Dit onderzoek wordt gerealiseerd met de steun van Vlaanderen Circulair.

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.