Op onderzoek naar Additive Manufacturing… in Europa

Als internationale kennisinstelling sturen wij onze onderzoekers graag op pad, over de landsgrenzen heen. Het is een ideale manier om inspiratie op te doen, hun horizon te verbreden en partnerschappen binnen onderzoek en innovatie te versterken. Kevin Sel en Nannerli Potvlieghe trokken zo voor het project SUSTAIN-3D naar Nederland en Denemarken.

AM realisaties uit Nederland (3DMZ.)
AM realisaties uit Nederland (3DMZ.)

Denemarken kennen we als het land van fietsvriendelijke steden en kleurrijke kastelen. Maar het is ook een bolwerk van innoverende technologieën. Geen betere bestemming voor onderzoekers Kevin Sel en Nannerli Potvlieghe van het Expertisecentrum Ontwerp & Technologie, onderzoekslijn Duurzame & Flexibele Productie. Zij gingen er op tweedaagse naar aanleiding van SUSTAIN-3D. Dat is een project van partners uit Nederland, Frankrijk, Denemarken en België die samen de uitdagingen onderzoeken die KMO’s hebben bij additive manufacturing (AM). AM is een verzamelnaam van technieken om objecten laagsgewijs in 3D op te bouwen. Dat Thomas More een voortrekkersrol speelt in België op vlak van 3D-betonprinten wist je misschien al (meer hierover in dit artikel). Maar ook AM verdient onze focus!

Nannerli: "Voor mij was het mijn eerste keer in Denemarken. Kevin kwam er al eerder bij de start van dit project. Het was meteen mijn eerste zakenreis naar het buitenland. Ik kwam vroeger toe dan de andere collega's en ben de stad Herning ingetrokken om een restaurantje te zoeken.”

Nog meer tijd om de toerist uit te hangen tijdens hun tweedaagse, was er niet. Het programma van Kevin en Nannerli was dan ook stevig gevuld. "We volgden een workshop, vergaderden en bezochten boeiende bedrijven, zoals DAMRC (Danish Advanced Manufacturing Research Center) in Herning. Daar doen ze onderzoek naar retrofitting van oudere machines. Een ander hoogtepunt was de rondleiding op de Herningsholm Vocational School langs hun indrukwekkende infrastructuur. Vooral de nieuwste 3D-printers trokken onze aandacht. Die gaven ook een voorproefje van de toekomst van AM. Heel leerrijk, want dan besef je hoe belangrijk het is om te investeren in onderwijs en training om zo vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor de toekomst van de productiesector.”

 

"Je beseft hoe belangrijk het is om te investeren in onderwijs en training om zo vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor de toekomst van de productiesector"

De lezing over ‘3D-printen met operationele impact in een militaire context' was een mooie illustratie dat de technologie niet alleen relevant is voor de industrie, maar ook voor defensie bijvoorbeeld.

Ook het bezoek aan Nederland enkele weken later bracht heel wat inspiratie: Kevin en Nannerli bezochten er samen met de andere projectpartners de 3D Makers Zone in Haarlem, een innovatief bedrijf gespecialiseerd in industrieel 3D-printen en daaraan gerelateerde complementaire digitale technologieën. Bij de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME in Zoetermeer hielden ze dan weer een brainstormsessie.

Onderzoek verrichten met partners en maakbedrijven over de landsgrenzen heen is echt een verrijking. Enerzijds om kennis te delen en nieuwe inzichten op te doen over duurzame productie in Europa. Anderzijds ook om contacten te leggen met experts en professionals uit verschillende landen. Benieuwd welke boeiende Additive Manufacturing-ervaringen nog op ons pad zullen komen!

Meer weten over ons onderzoek naar Additive Manufacturing?

Nannerli Potvlieghe

Onderzoeker, Thomas More

Kevin Sel

Onderzoeker, Thomas More

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.