Steeds meer winkels gaan voor groen op Black Friday

Thomas More-hogeschool is trekker van een onderzoek rond circulaire businessmodellen voor duurzame mode

Black Friday, de jaarlijkse hoogmis van kortingen en (online) shoppen, wordt door retailers steeds vaker vervangen door het alternatief: Green Friday. In het straatbeeld zetten modebedrijven die het anders willen doen hun circulaire aanbod in de kijker. Maar welke circulaire businessmodellen bestaan er vandaag al en hoe duurzaam zijn ze echt? Precies deze vraag probeert Thomas More-hogeschool te beantwoorden in een onderzoek in samenwerking met verschillende bedrijven en sectororganisatie Flanders DC.

Het zijn trieste cijfers. Een Europeaan gooit gemiddeld 11 kg kleding weg per jaar en draagt een kledingstuk gemiddeld 7 keer vooraleer het weg te doen. Het gevolg is een hoge CO2-uitstoot voor de modeindustrie en een groeiende textielafvalberg. Ines De Peuter, project manager sustainability bij Flanders DC: “Steeds meer bedrijven zijn zich hiervan bewust en gaan dus op zoek naar circulaire businessmodellen.”

Steeds meer groene initiatieven

Jolien Roedolf, onderzoeker circulair ondernemen bij Thomas More: “In een circulaire economie gaan materialen zo lang mogelijk mee en ga je op zoek naar manieren om de gebruiksduur van kledingstukken te verlengen. Circulaire businessmodellen komen in vele vormen en gedaanten."

Xandres en e5 hebben een hersteldienst voor kleding, waardoor stuks die kapot of versleten zijn, snel en gemakkelijk hersteld kunnen worden. Dan heb je ook terugnamesystemen van gebruikte kledij. Merken zoals Filou & Friends zamelen kleding terug in en geven in ruil een voucher. Deze ingezamelde kledij kan dan weer via de eigen verkoopkanalen of andere lokale partners worden doorverkocht. Tot slot zijn er ook modeondernemers zoals Dressr, die kleding verhuren in plaats van ze te verkopen. Zo blijft kwalitatieve kleding niet gewoon in de kast hangen en kan ze meermaals gebruikt worden.

Ines De Peuter van Flanders DC: Circulaire businessmodellen zijn in se een win-win: ze zijn duurzaam en zorgen ook voor inkomsten. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om ze te implementeren. Ze botsen hierbij op tal van uitdagingen: hoe organiseer je de inzameling van de kleding? Waar ga je de kleding terug verkopen? Ga je elk kledingstuk apart fotograferen? Wat zijn de criteria voor de kwaliteitscontrole?"

Onderzoek naar volwaardige alternatieve businessmodellen

Niet elk circulair initiatief slaagt er dus zomaar in om door te groeien naar een volwaardig businessmodel. Daarom heeft de Thomas More-hogeschool samenwerking centraal gezet binnen haar onderzoeksproject genaamd: ‘Infinitex’. Onderzoekers werken er 3 jaar lang samen met de sectororganisatie Flanders DC en 15 bedrijven om de impact van circulaire businessmodellen te onderzoeken en te vergroten.

Binnen deze samenwerking worden kennis en ervaringen uitgewisseld en werken de deelnemers zelf experimenten uit die hun circulaire transitie kunnen versnellen. Logistieke samenwerkingen worden gesmeed, men gaat aan de slag met het digitaal labelen van teruggebrachte kledij en huursystemen worden uitgewerkt. Zo getuigt Liesbet Bombeke, sustainability manager e5 en partner Infinitex: “We geloven sterk in de kracht van samenwerking over de concurrentiegrenzen heen, en dat is net de sterkte van Infinitex. De uitdagingen waar we als sector voor staan, belangen ons allemaal aan, en om doordachte oplossingen voor de lange termijn te vinden, zullen we onze krachten moeten bundelen.”

Ook de burger wordt volop betrokken in deze proeftuin. Want zonder klant, geen businessmodel. Jolien Roedolf van Thomas More:De klant is nog niet altijd even enthousiast. Mensen zijn nog heel erg gewend aan het kopen van nieuwe kledij en niet iedereen is fan van het urenlang rondsnuisteren tussen de unieke stuks in een tweedehandswinkel. Tot slot is ook het huren van kleding nog veelal onbekend. Daarom betrekken we de stem van de burger zoveel mogelijk in de experimenten.”

Ook meedoen met Green Friday?

Deelnemen aan Green Friday kan vandaag al bij verschillende Belgische modebedrijven, zoals:

  • Filou & Friends: tweedehandsverkoop Filou Forever
  • Xandres: gratis hersteldienst voor klanten
  • e5: herstel en retouchedienstdienst
  • Dressr: huur je eindejaarsoutfit
  • Supergoods: modewinkels met enkel duurzame merken
  • Cilab: kledingherstel
  • Of ga een kijkje nemen in de tweedehandscollectie van de Kringwinkel bij jou in de buurt.

Burgers die willen deelnemen aan het onderzoek, kunnen hier inschrijven voor een focusgroep.

Om op de hoogte te blijven van dit project, kan je je hier inschrijven op de mailinglijst van Infinitex.

Meer informatie

Neem contact op met Jolien Roedolf via jolien.roedolf@thomasmore.be.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.