Succesvolle cursus insectenkweek en -verwerking start dit najaar opnieuw
Onderzoekers van het expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie (RADIUS) van Thomas More helpen ondernemers en landbouwers starten in de insectensector
Na een tweede uitverkochte cursus in 2022 starten de onderzoekers van het expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie (RADIUS) dit najaar opnieuw met een derde reeks modules over het kweken en verwerken van insecten én hoe je daarmee een onderneming kan opstarten. Hiermee wil het expertisecentrum een boost geven aan de Belgische insectensector.
Innovatief en duurzaam
Het potentieel van insecten is groot. Niet alleen kunnen insecten een duurzame proteïnebron zijn voor de mens dankzij hun hoog gehalte aan eiwitten, maar ze kunnen ook een prima alternatief of supplement zijn voor veevoeder of dierenvoeding. Daarbovenop kunnen hun vetten gebruikt worden als olie in voeding zoals kokos- of palmolie, of gebruikt worden voor cosmetica zoals in handcrèmes. Insecten kunnen dus op verschillende innovatieve manieren worden ingezet op de markt.
Voor een duurzame toekomst
Daarnaast heb je bij insectenkweek heel wat minder ruimte, water en voeder nodig. Sommige soorten kunnen zelfs ingezet worden om reststromen te verwerken, om dan op hun beurt weer te dienen als voeder. Zo is de cirkel rond en wordt er minder afval geproduceerd. Insectenkweek is daarom minder belastend voor het milieu en past prima in een duurzame toekomstvisie.
Desondanks alle voordelen is de insectensector in België nog klein en net daar wil het expertisecentrum met deze cursus het verschil maken. Door het grote succes van de opleiding het voorbije jaar is er daarom besloten om deze opnieuw te starten, om zo meer startende ondernemers of bestaande landbouwers de kans te geven deze kennis te gebruiken op de markt.
Van theorie tot business plan op maat
Binnen het traject wordt niet alleen theoretische kennis gedeeld, maar wordt er ook aandacht geschonken aan hoe elk individu deze theorie kan omzetten in de praktijk. Zo wordt de focus van de lessen aangepast naargelang de noden van de deelnemers. De opleiding bestaat uit zes modules, waarvan er ook één toespitst op het maken van een business plan. Daarin krijgen de deelnemers onder andere individueel advies voor hun eigen case.
Om de slaagkansen zo hoog mogelijk te maken is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de huidige markt en hoe deze in de praktijk verloopt in België. Daarom geeft de opleiding buiten basiskennis over het kweken en verwerken van insecten ook het huidig wetgevend kader van België en Europa mee. Ook wordt er tijdens de cursus in overleg gegaan met enkele ondernemers uit de insectensector, om zo mogelijke opportuniteiten en valkuilen vanuit hun perspectief toe te lichten.
Deelnemers gezocht!
Voel jij je geroepen om deel uit te maken van een duurzame toekomst? Ben je ermee akkoord dat het kweken of verwerken van insecten een gat in de markt is? Dan kan je hier meer informatie vinden.
De opleiding kost 1500 euro en loopt van 3 oktober tot 16 november. Je kan gebruik maken van de KMO-portefeuille. De lessen vinden zowel online plaats als tussen de insecten op de Thomas More campus van Geel. Heb je nog vragen? Contacteer Isabelle Noyens via onderstaande gegevens.
Isabelle Noyens