Best scorende hogeschool in TETRA-programma

Thomas More ontvangt bijna twee miljoen aan subsidies voor nieuwe onderzoeksprojecten

Als grootste hogeschool in Vlaanderen scoort Thomas More ook het best in het competitieve TETRA-programma voor praktijkgericht onderzoek van de Vlaamse overheid. Vier onderzoeksprojecten binnen de domeinen digitale innovatie, immersieve technologie en innovatie in de zorg werden goedgekeurd, goed voor bijna twee miljoen euro aan subsidies.

Thomas More-hogeschool krijgt groen licht voor vier onderzoeksprojecten: Sense to eXion, BreatheBox, Augmented Customer Involvement en eXtend. Met vier projecten in de lead is Thomas More koploper in het TETRA-programma en versterkt de hogeschool haar positie als innovatieve onderzoeksinstelling voor een maximale impact op het werkveld en de maatschappij.

Innovatie in de zorg

Het expertisecentrum Mobilab & Care diende twee projectvoorstellen in die passen in hun ambitie om te ‘zorgen voor de zorg van morgen’. Door het ontwikkelen, evalueren en implementeren van innovaties in de zorg wil het expertisecentrum de levenskwaliteit van personen met een zorg- of ondersteuningsnood verhogen, zodat ze ten volle kunnen deelnemen aan de samenleving.

Met het onderzoeksproject Sense to eXion wil Mobilab & Care ondernemingen helpen om fysieke overbelasting bij hun werknemers te voorkomen en hen leren hoe slimme sensoren, preventieve orthesen en exoskeletons hiervoor kunnen worden ingezet. Om de juiste match te vinden met mogelijke technologieën, wordt een keuze-instrument ontwikkeld voor bedrijven waarin de werknemers door zwaar werk, repetitieve handelingen of oncomfortabele statische houdingen gevoelig zijn voor musculoskeletale aandoeningen (MSA).

Met BreatheBox wordt een toolbox ontwikkeld om therapeuten en coaches te ondersteunen in het efficiënt aanleren, beoordelen en opvolgen van diverse ademhalingstherapieën. Het juist toepassen en controleren van ademhalingstechnieken is de sleutel in vele (preventieve) therapieën, zoals bij ademhalingskinesitherapie, inhalatietherapie, stress- en burn-out behandeling, logopedie en sport. Door het digitaliseren van ademhalingsparameters kunnen de therapeuten wetenschappelijk gefundeerde feedback ontvangen.

Digitale transformatie

Het expertisecentrum Creative & Innovative Business onderzoekt en ontwikkelt innovatieve oplossingen voor bedrijven en organisaties om hun toekomstbestendigheid en competitiviteit te vergroten. De onderzoeksgroep combineert daarvoor expertise over digitale (media)innovatie, duurzaam ondernemen, communicatie en HR. De twee projecten die werden goedgekeurd vallen binnen de pijler ‘digital media experience’.

In het Augmented Customer Involvement-project leren ondernemingen hoe ze hun klanten unieke ervaringen kunnen bezorgen via augmented reality (AR). Het onderzoeksproject wil ondernemingen ondersteunen bij het versterken van de klantenwerving en -binding, zowel voor, tijdens als na de verkoop van een product of dienst.

Het project eXtend wil de broadcast- en professionele videosector de nodige kennis aanreiken om aan de slag te gaan met immersieve technologieën als virtual reality (VR) en 360° video, zowel om de kijker een betere beleving te bieden, als om het productieproces te optimaliseren. Bedrijven als VRT, Videohouse, DPG Media en Studio 100 hebben toegezegd om deel te nemen aan het onderzoeksproject, dat Thomas More zal uitvoeren met de hulp van Medianet Vlaanderen, de sectororganisatie van de mediasector.

Over Tetra

TETRA is een programma van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) dat praktijkgericht onderzoek door hogescholen en geïntegreerde opleidingen in de universiteiten steunt. TETRA-projecten hebben tot doel om recent beschikbare kennis te vertalen in concrete, nuttige toepassingen zodat Vlaamse ondernemingen en non-profitorganisaties sneller en efficiënter kunnen innoveren.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.