Thomas More en VRT bundelen krachten voor bouw van nieuwe green key studio

Experience Hub wordt ruimte voor onderzoek en experiment

Thomas More opent binnenkort de Experience Hub, een ruimte voor onderzoek en experiment rond innovatieve digitale toepassingen als Virtual Reality. VRT gaat met Thomas More samenwerken in de Hub en levert, naast expertise, nu ook een green key studio.

Spelers in de broadcast- en professionele videosector kunnen in de Experience Hub experimenteren met nieuwe digitale technologieën om de kijker een betere beleving te bieden en het productieproces te optimaliseren. Dit kadert in het onderzoeksproject eXtend, waarin onder andere VRT met Thomas More zal samenwerken. Naast haar expertise stelt VRT ook een green key studio ter beschikking. Zo’n studio kan ingezet worden voor virtuele decors of motion capturing, waarbij realistische animaties worden gemaakt van menselijke bewegingen.

Expertise delen

'VRT wil inzetten op leren en experimenteren', zegt Liesbeth Troukens, manager van VRT CRW, de operationele afdeling van VRT. 'We willen connecteren met scholen die een opleiding verzorgen in de domeinen waarin VRT CRW werkzaam is, van ontwerp over decorbouw, setdesign, licht, klank, camera, montage en colorgrading tot logistieke medewerkers.' In dit kader past de samenwerking met Thomas More. Troukens: 'Wij leveren als VRT CRW onze expertise rond werken met green key, samen met onderzoekers en studenten zullen we experimenteren en nieuwe mogelijkheden op gebied van virtual reality onderzoeken.'

En de mogelijkheden zijn eindeloos, zegt Tom Rumes, opleidingsverantwoordelijke Toegepaste Audiovisuele Communicatie en onderzoeker Digital Media Experiences: 'Onze onderzoekers en studenten hebben de zotste ideeën. De nieuwe Game of Thrones uitvinden of megalomane decors voor webinars bouwen? In de nieuwe studio kunnen ze hier nu echt - virtueel - mee experimenteren.'

Experience Hub

De green key studio maakt deel uit van de Experience Hub. Dit wordt een innovatie- en inspiratielab voor onderzoek naar innovatieve digitale toepassingen als Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). Bedrijven en organisaties kunnen in de Hub ontdekken en testen hoe zij AR, VR of andere digitale belevingen kunnen toepassen binnen hun sector. Ook studenten van de Media School van Thomas More kunnen in de Experience Hub aan de slag.

Eerdere onderzoeksprojecten van Thomas More Research toonden al de meerwaarde aan van AR en VR in de mediasector, training, onderwijs, marketing, retail en culturele sector. Vanuit je luie zetel een spannende fietstocht maken, een museum bezoeken of nieuwe skills leren? Het kan allemaal met VR. Virtuele omgevingen inzetten als volwaardig coronaproof alternatief voor fysieke meetings of evenementen? Dat onderzoekt Thomas More nu in het project Virtual Worlds.

Meer informatie - niet voor publicatie

Kom je graag onze gloednieuwe green key studio bewonderen? We illustreren met plezier een aantal toepassingen. Lukt het niet om zelf langs te komen, dan kunnen we beeldmateriaal aanleveren. We starten vandaag (7 december) met de bouw, 11 december zijn we klaar.

  • Tom Rumes | Opleidingsverantwoordelijke Toegepaste Audiovisuele Communicatie en onderzoeker Digital Media Experiences | tom.rumes@thomasmore.be | + 32 (0)485 ​ 75 39 73 | + 32 (0) 15 688 593
  • Katrijn Leemans | Communicatiemedewerker Onderzoek & dienstverlening | katrijn.leemans@thomasmore.be| + 32 (0)15 68 88 27

 

Meer over eXtend

Het project eXtend wil de broadcast- en professionele videosector de nodige kennis aanreiken om aan de slag te gaan met immersieve technologieën als virtual reality (VR) en 360° video, zowel om de kijker een betere beleving te bieden, als om het productieproces te optimaliseren. Bedrijven als VRT, Videohouse, DPG Media en Studio 100 hebben toegezegd om deel te nemen aan het onderzoeksproject, dat Thomas More zal uitvoeren met de hulp van Medianet Vlaanderen, de sectororganisatie van de mediasector.

Meer over Virtual Worlds

De COVID-19 pandemie confronteert Vlaamse KMO’s en andere organisaties met nieuwe uitdagingen op vlak van ontmoeting en samenwerking. Heel wat activiteiten konden de afgelopen periode niet plaatsvinden of beperkt doorgaan onder strikte voorzorgsmaatregelen. Het project Virtual Worlds gaat op zoek naar aantrekkelijke, virtuele alternatieven die voldoende interactie toelaten en die de beperkingen van de gekende tools wegwerken. Zo willen we organisaties oplossingen bieden om mensen op een totaal andere manier online samen te brengen, in virtuele werelden. Een seminarie, training, productlancering, toneelvoorstelling of muziekevent, ... Alles is mogelijk!

Meer over Thomas More Research

Thomas More Research doet aan praktijkgericht onderzoek. We ontwikkelen nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten en passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties. Zo stimuleren we innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.

De projecten eXtend en Virtual Worlds vallen onder het expertisecentrum Creative and Innovative Business (CIB) en de expertisecel Digital Media Experiences. We doen onderzoek naar en leveren dienstverlening over nieuwe, opkomende digitale mediatechnologieën, beleving en gebruikerservaringen. We gaan na hoe ze in de praktijk kunnen worden ingezet en geoptimaliseerd om commerciële of maatschappelijke meerwaarde te realiseren voor bedrijven en organisaties en voor eindgebruikers.

Meer over Media School

Media School is de roepnaam van de media- en communicatieopleidingen van Thomas More waarin de bachelors Journalistiek, Communicatiemanagement, Media en Entertainment Business en Informatiemanagement en Multimedia ondergebracht zijn. Ook de bachelor-na-bachelor Toegepaste Audiovisuele Communicatie en de postgraduaten Belgian Advertising School, International Researchjournalistiek en Content Strategy and Customer Experience maken deel uit van de Media School. Samen goed voor meer dan 1600 studenten en 125 expert-docenten.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.