Thomas More lanceert vragenlijst over chatbots

De ideale gesprekspartner of een voorbijgestreefde gimmick?

Nooit meer in de wachtstand als je belt naar een organisatie, maar direct geholpen worden. Dat klinkt als muziek in de oren. Bedrijven gebruiken steeds vaker chatbots die dag en nacht communiceren met klanten. Maar om je als klant geholpen te voelen, moet het contact met een chatbot wel relevant en persoonlijk zijn. Met het innovatieproject ‘Turbot’ wil Thomas More-hogeschool Vlaamse KMO’s helpen om de implementatie en het gebruik van chatbots te vergemakkelijken. Een eerste stap in het onderzoek is het bevragen van de eindgebruiker over zijn ervaring en attitude via www.thomasmore.be/chatbots.

‘Digitale assistenten’ is de verzamelnaam voor chatbots en voice assistenten die gebruik maken van artificiële intelligentie om met gebruikers in dialoog te gaan. In het geval van chatbots verloopt de interactie via ‘messaging’ terwijl voice assistenten werken met gesproken dialogen. Denk hierbij aan toepassingen als Siri van Apple, Alexa van Amazon of de Google Assistant.

In het innovatieproject ‘Turbot’ onderzoekt Thomas More-hogeschool de mogelijkheden van chat- en voicebots voor Vlaamse ondernemingen. De doelstelling is om hen te ondersteunen bij de automatisering van repetitieve, op dialoog gebaseerde taken. De onderzoekers willen onder andere de kennis over AI-gebaseerde digitale assistenten verhogen, toepassingsmogelijkheden testen, randvoorwaarden voor implementatie in kaart brengen en de impact van deze technologie op de organisatie meten. Met een ‘chatbot-implementatiegids’ wil Thomas More KMO’s ondersteunen in het maken van de juiste keuzes.

Het implementeren van een chatbot gaat verder dan enkel het invoeren van een technologische innovatie. Om kans op slagen te verhogen, moet ook het menselijke aspect in rekening gebracht worden. Thomas More gaat daarom op zoek naar de mening van consumenten over chatbots en lanceert een vragenlijst via www.thomasmore.be/chatbots. Vind jij de automatisering van klantencontact via chatbots een handige innovatie of eerder een gimmick? Laat het ons weten en maak kans op een bon van bol.com ter waarde van €50.

Over Thomas More Research en Turbot

Thomas More Research doet aan praktijkgericht onderzoek. We onderzoeken en ontwikkelen innovatieve oplossingen voor bedrijven en organisaties om hun toekomstbestendigheid en competitiviteit te vergroten. In het Turbot-project combineren de onderzoeksgroepen Creative & Innovative Business en Smart Tech & Design expertise in AI, machine learning, digitale innovatie en business. Meer over het project vind je via www.chatbotgids.com.

Meer informatie

  • Marijke Brants | Onderzoeker digitaal en duurzaam ondernemen, Thomas More-hogeschool | marijke.brants@thomasmore.be| 0494 11 89 92

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.