Thomas More opent Experience Hub

Onderzoekslab en netwerk rond digitale belevingen voor bedrijven

De Experience Hub van Thomas More-hogeschool is een ruimte voor onderzoek en experiment rond innovatieve digitale toepassingen als virtual en augmented reality. Bedrijven en organisaties kunnen in de Hub ontdekken en testen hoe zij VR, AR of andere digitale belevingen kunnen toepassen binnen hun sector. Op woensdag 17 november opent Alexander Vandersmissen, burgemeester van Mechelen, officieel de deuren van de Hub. Op de feestelijke opening kunnen bedrijven kennismaken met de top van de Vlaamse XR-wereld en meer dan 25 toepassingen binnen verschillende sectoren uitproberen.

Om bedrijven en organisaties wegwijs te maken in de mogelijkheden van immersieve technologieën als virtual reality, augmented reality en green key, opent Thomas More de Experience Hub: een demonstratie- en inspiratielab voor digitale belevingen. De hogeschool brengt er bedrijven en organisaties, state-of-the art infrastructuur en expertise in onderzoek en immersieve technologie samen.

Lab voor inspiratie en onderzoek

“De Experience Hub is naast een demo- en inspiratieruimte ook een onderzoekslab en een netwerk,” zegt Dieter Struyf, onderzoeksmanager van het expertisecentrum Creative & Innovative Business van Thomas More. “In de eerste plaats willen we bedrijven en organisaties tonen wat er mogelijk is op het gebied van immersieve technologie en hen inspireren met uiteenlopende toepassingen. In het lab helpen we bedrijven met een specifieke uitdaging of opportuniteit. We onderzoeken samen of digitale belevingen een effectieve meerwaarde kunnen bieden en zetten onze infrastructuur en ervaring in praktijkgericht onderzoek in. Tenslotte verbinden we in de Hub onze experts met bedrijven en organisaties in een netwerk rond immersieve technologie. Als expertisecentrum geven we onafhankelijk advies en verwijzen we je door naar de juiste partners.”

Feestelijke opening

Op woensdag 17 november opent Thomas More officieel de Experience Hub met een spetterend openingsfeest, vanaf 16u op campus De Ham, Mechelen. Bezoekers kunnen zich laten inspireren door kleine en grote digitale innovaties in uiteenlopende sectoren en toepassingen zelf uitproberen.

Pers is van harte uitgenodigd op de feestelijke opening van de Experience Hub. Vanaf 13u kunnen we al een aantal demonstraties geven en kunnen Dieter Struyf (onderzoeksmanager Creative & Innovative Business) en partners Evarest Schoofs (managing partner OneBonsai) en Peter Duymelinck (projectleider VRT) worden geïnterviewd. Graag een seintje wanneer we je mogen verwachten. ​

Kan je er niet bij zijn? Wij kunnen je beelden van de Experience Hub bezorgen. Contacteer hiervoor communicatieverantwoordelijke Katrijn Leemans.

Programma

 • vanaf 13u: Ontvangst pers, demonstraties en interviews mogelijk
 • 15.30u: Onthaal
 • 16u-17u: Verwelkoming & keynote sprekers
 • 17u: Officiële opening door Alexander Vandersmissen, burgemeester van Mechelen
 • 17u-19u: XR-belevingen, demonstraties & netwerkmogelijkheden

Sprekers en demonstraties

Wim Wouters van Poppins & Wayne toont hoe je met immersieve verhalen mensen kan sensibiliseren en inspireren, Jeroen Bogaert van IKEA en Wouter Martens van Mr. Watts introduceerden XR-technologie bij Ikea en delen hun ervaringen.

Het volledige programma, met alle sprekers en demonstraties, vind je hier. Een greep uit de demo's, door bedrijven Lifelike, Soulmade, B·U·T, RealityMatters, Nanopixel, OneBonsai,Uncanny, Deloitte, Scanbie, Rhinox, Vires.xyz, Supportsquare, Visual Dimension, VR-Expert en Group Joos:

 • Ervaar hoe je via VR-simulatie beter kan leren presenteren of hoe je sneller concrete opdrachten en skills onder de knie krijgt via AR-leertools.
 • Ontdek hoe je met 3D-visualisatie zaken als erfgoed tot leven kan wekken.
 • Gebruik AR voor klantenwerving, -beleving en -binding door bijvoorbeeld een hologram in te zetten.
 • Gebruik onze green key studio om webinars te geven in een virtueel decor of voor motion capturing
 • De zorg versterken met virtuele omgevingen: pijn bestrijden in VR of fobieën aanpakken met AR
 • We tonen je hoe je de menselijke ervaring van een digitale beleving kan meten, door onbewuste processen als emoties, hersenactiviteit en huidgeleiding te tracken.
 • Clean earth adventure: de aarde opruimen in VR
 • Personages uit het verleden tot leven wekken in VR, voor een interactief museumbezoek
 • VR/AR toepassingen en bijbehorende scantechnologie in 3D voor de bouwgerelateerde sector

 

Katrijn Leemans

Katrijn Leemans

Communicatiemanager Onderzoek en dienstverlening, Thomas More Research

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.