Thomas More verankert innovatie in de Kempen met miljoeneninvestering
“Geel is regionale hotspot met internationale uitstraling”
Geel, 13 december 2024 - Samen werken aan innovatie met impact op bedrijven, organisaties en de maatschappij: dat is de inzet van de volledig vernieuwde onderzoeksinfrastructuur van Thomas More Campus Geel. Met gloednieuwe hoogtechnologische testapparatuur van het Mobilab, het volledig vernieuwde Experience Lab, een state-of-the-art laboratorium en de andere faciliteiten, staan de expertisecentra van Thomas More klaar voor de toekomst. Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns zal aanwezig zijn bij de opening van de nieuwe infrastructuur. “Het nieuwe centrum is een toonvoorbeeld van hoe we door slimme samenwerking en het delen van kennis de uitdagingen van morgen aan kunnen gaan”, aldus minister Brouns.
Thomas More in Geel opent op 13 december haar volledig vernieuwde infrastructuur van onderzoeksgroep Mobilab & Care, onderdeel van Expertisecentrum Zorg en Welzijn, de labo’s van Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie en het co-creationlab van Zorgproeftuin LiCalab. Thomas More investeerde ruim 2 miljoen euro in de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksinfrastructuur.
Minister Jo Brouns over de nieuwe infrastructuur
“Dankzij goede initiatieven zoals het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie van Thomas More kan Vlaanderen in de cockpit blijven zitten als het gaat over het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling. Het nieuwe centrum - dat we vanuit de Vlaamse overheid financieel ondersteunen - is een toonvoorbeeld van hoe we door slimme samenwerking en het delen van kennis de uitdagingen van morgen aan kunnen gaan. Bovendien is Thomas More een hogeschool die dicht bij onze ondernemingen staat en mee wil werken aan een duurzame voedselstrategie, waarbij het belang van toepassingen van insectenkweek verder onderzocht wordt om zo de switch te maken op het vlak van eiwitten.” aldus Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns.
(lees verder onder de foto)
Testinstallatie van protheses
Dankzij de steun van VLAIO en de Europese Unie konden drie geavanceerde apparaten worden aangeschaft voor Mobilab & Care. In dit onderzoekscentrum werken de praktijkgerichte onderzoekers van Thomas More aan projecten die technologie inzetten voor gezondheid en welzijn. Met de investering herbevestigt Mobilab haar rol als meest toonaangevende orthopedisch labo van het land en erbuiten.
De nieuwe testinstallatie voor prothesevoeten, -kokers en –componenten is hypermodern en vernieuwend. Testings gebeuren volgens de ISO-normen zodat de eindgebruiker verzekerd is van een correct meetresultaat. In het labo staat ook het nieuwe Diers-meetsysteem. Dit vernuftige toestel brengt de kromming en rotatie van de wervelkolom in beeld zonder schadelijke straling, en is in de wijde omgeving uniek in zijn soort. Een derde vernieuwing is de loopvloer met een ingebouwde split-belt loopband. Met krachtsensoren meet deze band de krachten voor de linker- en rechtervoet bij elke stap.
Veel bedrijven uit de orthopedische wereld vinden al jaren hun weg naar het Mobilab in Geel. Met de investering in nieuwe infrastructuur wil het expertisecentrum de komende jaren nog meer inzetten op dienstverlening. Als partner in testings en onderzoek ondersteunen de onderzoekers van Thomas More op een laagdrempelige manier start-ups en orthopedische bedrijven.
Zorgtechnologie in levensechte setting
Ook het Experience Lab binnen dezelfde onderzoeksgroep kreeg een volledige update. Dit volledig ingerichte appartement zit boordevol technische snufjes. In deze ruimte toont Thomas More wat het ontwikkelt en welke zorgtechnologie beschikbaar is op de markt. Het Experience Lab trekt studenten en onderzoekers van over de hele wereld aan om in een levensechte setting de toepassingen te ontdekken. Dat gaat van een eenvoudig elektrisch slot en 3D-geprinte hulpmiddelen tot eigen projecten, zoals een toestel met app dat kinderen leert om zelfstandig medicatie te inhaleren. Ook hier kunnen externe partners gebruik van maken voor testings en experimenten.
State-of-the-art labo
In het kader van de Vlaio-projecten PIAV en Start4Bio werd ook geïnvesteerd in nieuwe apparatuur voor het analytische en processing-laboratorium van het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie. Dat werkt onder andere rond de verwerking van insecten en microalgen. De nieuwe toestellen omvatten onder andere een oliepers voor solventvrij fractioneren van biomassa, een Short Path Evaporator voor destillatie onder lage druk, een fluid bed droger voor efficiënte en schaalbare droging van biomassa, een automatische extractie-machine voor snelle en veilige extracties en walk-in zuurkast voor flexibele en efficiënte chemische opstellingen. In dit labo gaan de onderzoekers van Thomas More ook aan de slag met verschillende reststromen om ze te kunnen verwerken tot hoogwaardige componenten en toepassingen.
Om te innoveren heeft een bedrijf infrastructuur nodig om tests uit te voeren op laboschaal en later ook in een pilootinstallatie. Het opschalen van laboratoriumschaal naar productieschaal vereist vaak een cruciale tussenstap. Met onze pilootinstallaties biedt Thomas More Onderzoek organisaties een concrete oplossing om deze tussenstap efficiënt te nemen. De uitbreiding stelt het expertisecentrum in staat om innovatieve, op maat gemaakte oplossingen te bieden voor kwekers en KMO's in sectoren zoals voeding, voeder en technische toepassingen. Op die manier kan het expertisecentrum toegepast, praktijkgericht onderzoek verrichten die relevant is voor de sector.
Masterplan Campus Geel
De vernieuwingen kaderen in een groter plan. Thomas More is gestart met een grootschalige renovatie en uitbreiding van Campus Geel. Het doel is een groene, uitnodigende omgeving te creëren voor studenten, medewerkers en onderzoekers. Onder het 'Masterplan Geel' wordt de infrastructuur verbeterd met aandacht voor duurzaamheid, waaronder zonnepanelen en groene mobiliteit. De campus krijgt onder andere een vernieuwd studentenrestaurant, een koffiebar, een nieuw onthaalgebouw en extra verdiepingen op de lesblokken. Daarnaast wordt in 2027 een nieuwe lesvleugel voor de lerarenopleidingen opgeleverd.
“Het is een duidelijke strategische keuze om ons als kenniscentrum op lange termijn te verankeren in de Kempen. Hierdoor willen we onze regionale verantwoordelijkheid ten volle opnemen. Geel is daarbij een regionale hotspot met internationale uitstraling.” - Stijn Coenen, algemeen directeur Thomas More Hogeschool
Met deze metamorfose wil Thomas More voor studenten, docenten én onderzoekers een vernieuwende, duurzame (werk)plek creëren waar je echt thuis kan komen. Het verbeteren van de infrastructuur binnen onderzoek maakt hier deel van uit.
Over Thomas More Onderzoek
Bij Thomas More werken zo’n 250 onderzoekers aan praktijkgericht onderzoek met impact op de ruime regio, en dat in een brede waaier van domeinen. Ze doen hun onderzoek op vraag of in samenwerking met het werkveld met als doel: de wereld beter maken. Dat verbindt hen, of ze nu onderzoeken hoe je het beste insecten kweekt, voetprotheses testen, apps ontwikkelen voor relaxatie of mensen met een beperking helpen met gamen. Een brede waaier met één grote gemeenschappelijke deler: wat ze doen, is toonaangevend voor vele sectoren. Een team van experten werkt dan ook nauw samen met bedrijven, organisaties en overheden. In binnen- en buitenland staat het onderzoek van Thomas More bekend als van hoge kwaliteit.
Meer info: https://thomasmore.be/nl/onderzoek
Sofie Verhaegen
Sabine Van Miert
Dorien Ooms