Tool REMINI verlaagt drempel om financiële hulp te vragen in Geel

CEBUD ontwikkelde REMINI: een mini-tool met een maxi-effect

Het Sociaal Huis van Stad Geel had al even het gevoel dat niet iedereen de weg vond naar hun ondersteuning. Mensen kloppen niet graag aan voor financiële hulp of beseffen niet dat ze er eigenlijk recht op hebben. Daarom ontwikkelde het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More hogeschool (CEBUD) speciaal voor Stad Geel REMINI’.

Schaamte en onwetendheid

Langsgaan bij het Sociaal Huis is niet voor elke inwoner van Geel evident. “Je moet je leven op tafel gooien en dat zonder dat je weet welke hulp je wel of niet kan krijgen,” vertelt Rika Stevens, maatschappelijk werker bij het Sociaal Huis. Bovendien denken mensen vaak op voorhand dat ze niet in aanmerking komen omdat ze al een loon of een pensioen hebben. “Er kwam bijvoorbeeld een jongen langs die een betaalde stage had, maar daar niet veel mee verdiende. Door REMINI ontdekte hij dat we hem waarschijnlijk financieel verder konden helpen.”

In deze video toont Rika Stevens REMINI.

Kleine broer van REMI

De maatschappelijk werkers in het Sociaal Huis van Geel werken al een tijdje met REMI. Dat is de onlinetool van CEBUD waarmee OCMW’s op maat van iedere cliënt een referentiebudget voor een menswaardig inkomen kunnen berekenen. Die app heeft nu met REMINI een klein broertje gekregen. “REMINI is eenvoudiger in gebruik dan REMI. ​ Het volstaat om je inkomen, gezinssituatie en huisvestingskost in te vullen en je krijgt meteen een antwoord of je wel, niet of misschien in aanmerking komt voor aanvullende financiële steun. Daarbovenop wordt er meteen gezegd met wie je best contact opneemt binnen het Sociaal Huis van Stad Geel. Dat maakt de stap om hulp te vragen meteen veel kleiner,” zegt Martine Dingemans, coördinator valorisatie CEBUD.

Helder, snel en concreet

Met REMINI kan je in alle veiligheid en anonimiteit thuis uitzoeken of je in aanmerking kan komen voor aanvullende financiële steun in Geel. Op de webpagina moet je vragen beantwoorden over de grootte van je gezin, je loon, je woonkost, medische kosten en de betaalbaarheid van kinderopvang. Rika Stevens: “Wanneer je niet in aanmerking komt voor aanvullende financiële steun, word je wel doorverwezen naar andere diensten. Bovendien willen we niemand valse hoop geven. Daarom zeggen we er meteen bij dat we de situatie van de aanvrager eerst moeten bespreken en onderzoeken.”

 

Spread the REMINI

De tool staat nog maar een maand online, maar heeft toch al vruchten afgeworpen. Rika Stevens: "De bedoeling is dat partners in Geel zoals vakbonden, scholen, voedselbanken… weet hebben van REMINI en mensen ernaartoe kunnen sturen. Door de lage drempel kunnen we mensen opvangen die anders tussen de mazen van ons net zouden glippen.” Enkel inwoners van Geel kunnen de tool gebruiken. OCMW’s zijn immers enkel bevoegd voor de inwoners van hun eigen gemeente en ieder OCMW heeft een eigen steunbeleid. ​ “Hopelijk kunnen we andere steden ook inspireren om een REMINI op maat te laten maken, wij zien er alvast het nut van in.”

Meer informatie vind je hier.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.