“Veel insectenkwekers uit België komen van bij ons”

Thomas More viert tien jaar insecten kweken met vernieuwde opleiding

De Insectencampus van Thomas More Campus Geel lanceert een compleet vernieuwde opleiding Insecten Kweken volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Niet toevallig kiest Thomas More hiervoor 23 oktober, Edible Insects Day. Op deze internationale dag wil de betrokken sector wereldwijd het grote publiek warm maken voor insecten als duurzame teelt en alternatieve bron van eiwitten in voeding. Het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie in Geel is uniek en toonaangevend in ons land. “Onze onderzoekers ontdekten de successen en de valkuilen van kweekoptimalisatie. We mogen zeggen dat we aan de wieg staan van een heleboel innovaties in deze nieuwe sector.”

Op de campus in Geel bouwt Thomas More al tien jaar aan haar expertise in insecten kweken als onderdeel van het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie. Hier testen wetenschappers betere en efficiëntere kweekmethodes en toepassingen. Daarnaast delen ze kennis en inzichten met beleidsmakers, professionals uit de sector en het brede publiek. “Op 23 oktober vindt de Edible Insects Day plaats”, vertelt Meggie Van Peer, onderzoekster bij Thomas More. “Op deze internationale dag wil de sector wereldwijd informeren over de voordelen en mogelijkheden van insecten als alternatieve eiwitbron in voeding. En dat is nodig, merken we, omdat er nog veel argwaan is, zowel om het te eten als om zelf een bedrijf hierrond op te starten. Daarom willen wij met ons expertisecentrum een brug slaan tussen wetenschap en praktijk. Onze vernieuwde opleiding draagt hier zeker toe bij.”

Insectencampus

Op Campus Geel kweken onderzoekers al tien jaar insecten met het oog op betere inzichten en efficiëntere methodes. “We merken dat professionals wel geïnteresseerd zijn om insecten te kweken, maar moeite hebben om de juiste informatie te vinden. Insecten kweken en verwerken is een relatief nieuw concept waardoor de nieuwe kennis en praktische inzichten continu blijven evolueren. Om potentiële starters of reeds gevestigde kwekers hierin bij te staan, hebben we de Insecten Campus ontwikkeld. Als Expertisecentrum zijn we op de hoogte van nieuwe inzichten binnen wetenschappelijk onderzoek, maar bezitten we ook over de praktische kennis omdat we zelf onze eigen insecten kweken.”

De Insectencampus is hét leercentrum voor insectenkweek in ons land, en ook de drijvende kracht om een rendabele sector uit te bouwen in ons land. “In onze opleiding hebben we oog voor zowel kweek als voor verwerking. Ook het ondernemerschap zelf komt aan bod. We hebben een complete tool uitgewerkt waarin je een volledige inschatting van de investeringskost en terugverdientijd kan calculeren. Zo kunnen geïnteresseerde of beginnende landbouwers tijdens de opleiding al onder onze begeleiding de basis leggen voor hun businessplan. Daarnaast zetten we ook sterk in om een lerend netwerk op te zetten van sectorgenoten, zodat ze elkaar kunnen helpen.”

Grondstof voor handcrèmes

Het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie van Thomas More zet zich al jaren in voor onderzoek naar de kweekoptimalisatie van insecten. Het gaat dan vooral om meelwormen, huiskrekels, sprinkhanen en zwarte soldatenvliegen. Deze insecten bieden groot potentieel voor zowel de voedselindustrie, diervoeding én als technische toepassingen, waaronder de productie van cosmetica. “Dat is minder gekend bij het grote publiek, maar zeker ook interessant. Meelwormen bevatten 50% eiwit, maar kan je bijvoorbeeld ook zuivere olie halen uit meelwormen. Die kan dan gebruikt worden in handcrèmes.”

“Nu er wereldwijd een groeiende aandacht is voor duurzamer geteeld voedsel, kunnen insecten hierin een belangrijke rol spelen. Uit ons onderzoek blijkt dat ze gekweekt kunnen worden op reststromen, afval zeg maar. Daarnaast kunnen ze hun uitgebalanceerd dieet omzetten naar hoogwaardige voedingsstoffen zoals eiwitten. Ze vereisen aanzienlijk minder landgebruik dan vee- en plantenteelt, waardoor ze niet alleen een duurzame eiwitbron zijn, maar ook bijdragen aan een circulaire economie.

Duurzaam verder uitbouwen

Ondanks de wetenschappelijk bewezen voordelen zijn er nog struikelblokken, vooral dan op gebied van wetgeving. “De wetenschappelijke inzichten zijn er, de opleidingen zijn er, de interesse van landbouwers en verwerkers is geprikkeld. Maar de wetgeving volgt niet altijd even snel, en dat is nodig om deze nieuwe sector duurzaam verder uit te bouwen. De insecten worden door de wet als ‘vee’ of landbouwhuisdieren beschouwd. Daarom kunnen we hun volle potentieel als duurzame afvalverwerkers of veevoer nog niet benutten. Maar men is wel bezig met de wet aan te passen. Dat zou zeker een boost geven om de keten te vergroten. Als er meer producenten zijn, kan elke schakel in het productieproces verder groeien. Daarom is deze opleiding van onschatbare waarde, niet alleen voor de mensen die het volgen, maar ook voor de uitbouw van een rendabele en duurzame sector.”

Met de Insectencampus wil het expertisecentrum de sector verder ondersteunen en bijdragen aan de groei van insectenkweek als innovatieve, duurzame activiteit binnen een circulaire economie. De opleiding richt zich op het kweken en verwerken van maar liefst 4 verschillende insectensoorten en biedt daarnaast een rondleiding en een excursie naar een insectenkwekerij. Er zijn ook videolessen voor extra input, een lerend netwerk, webinars en de business calculatietool. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website: Insecten Campus | Thomas More

Wees er wel snel bij, want er kunnen slechts 10 personen deelnemen aan de opleiding.

Meggie Van Peer

Wetenschappelijk onderzoeker en communicatieverantwoordelijke, Thomas More - Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie

Mocht u interesse hebben in een reportage bij één van onze afgestudeerden, neem dan contact met ons op.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.