Vervolg op onderwijsbestseller 'Wijze lessen'
Campus Sint-Andries I Antwerpen
Het Thomas More-Expertisecentrum Onderwijs en Leren en Uitgeverij Ten Brink lanceren een nieuw onderwijsboek. Met 'Wijze lessen. Digitale didactiek' legt een team van deskundige auteurs waaronder Paul Kirschner en Tim Surma een digitale laag over de onderwijsbestseller 'Wijze lessen: Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek'. De opvolger is onmisbaar voor iedereen die technologie inzet in de klas.
Hoe belangrijk is technologie in het hedendaagse onderwijs? Wat zijn de misvattingen over de 'multitaskende digital natives'? En wat zijn de mogelijkheden, maar ook de risico's van educatieve technologie (EdTech)? Het boek 'Wijze lessen. Digitale didactiek' biedt antwoorden en inzichten. Het is meer dan een handleiding - het is een zorgvuldig samengestelde gids die de complexiteit van het onderwerp begrijpt en de lezer helpt om door de uitdagingen en kansen van EdTech heen te navigeren. Het dient als een waardevolle aanvulling op 'Wijze lessen: Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek'. Met principes zoals "gebruik veel voorbeelden", "herhaal regelmatig" en "activeer voorkennis" gaven de auteurs toen heldere en wetenschappelijk onderbouwde tips aan leraren om zelfbewuster voor de klas te staan. Ook de digitale opvolger volgt een gelijkaardige, lezer-vriendelijke structuur.
Topteam
In 'Wijze lessen. Digitale didactiek' delen maar liefst 5 auteurs hun ervaring en expertise. In eerste instantie het originele schrijversteam van 'Wijze Lessen': Tim Surma, Paul Kirschner en Kristel Vanhoyweghen. Tim Surma is managing director van het Expertisecentrum Onderwijs en Leren van Thomas More en een veel gevraagd spreker over effectief onderwijs. Paul Kirschner is emeritus hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit (NL) en een internationaal erkende expert in onderwijspsychologie. Kristel Vanhoyweghen is coördinator professionalisering van het Expertisecentrum Onderwijs en Leren en heeft meer dan 20 jaar ervaring als leerkracht wiskunde op zak. De 3 experten schreven samen met Wouter Buelens en Mitte Schroeven, beiden ook werkzaam binnen het Expertisecentrum. Wouter is hoofdauteur van het boek en stond 25 jaar voor de klas, waarvan 24 aan een HBO5 opleiding voor verpleegkunde in Genk. Mitte was 16 jaar leerkracht Nederlands en Engels in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs en deed heel wat ervaring op met digitale tools in de klas.
Praktisch
Vanaf 16 mei zal het boek gratis te downloaden zijn. Vanaf begin juni ligt het fysieke exemplaar in de boekenwinkels en op 30 mei wordt het voorgesteld in Utrecht.
Voor meer informatie, recensie-exemplaren of interviews met de auteurs, kan je contact opnemen met Rinke Vanhoeck.
Rinke Vanhoeck
Tim Surma