Vlaamse consument wil meer informatie over duurzame kleding

Hoe kunnen ondernemers meer draagvlak creëren voor duurzame kleding?

Uit de eerste editie van de Modemonitor van Thomas More-hogeschool blijkt dat Vlaamse consumenten informatie missen over duurzame kleding. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe ondernemers consumenten op de juiste manier kunnen informeren over duurzaamheid, lanceert Thomas More de Modemonitor 2.0.

In 2020 startte Thomas More met de Modemonitor. Maar liefst 1700 Vlamingen vulden de eerste editie van de bevraging in.

Wat is duurzaam?

Uit de bevraging bleek dat Vlamingen uiteenlopend denken over duurzame kleding. Zo hebben zij verschillende associaties met duurzame kleding, als goede arbeidsomstandigheden (71%), beperkte milieu-impact (62%) en goede kwaliteit (42%).

Generatiekloof

Ook tussen generaties zijn verschillen te zien. Van de jongste generatie (25 jaar of jonger) houdt vandaag maar 1 op de 5 rekening met duurzaamheid tijdens het shoppen. Ze tonen wel de grootste bereidheid om hun leefwijze in de toekomst te verduurzamen. De 65-plussers houden vandaag al meer rekening met duurzaamheid bij het doen van aankopen.

Gebrek aan duidelijkheid

Opvallend is ook dat een meerderheid van de Vlamingen aangeeft dat het niet duidelijk is wat een duurzaam kledingstuk is. Het gebrek aan duidelijkheid (56%) en geloofwaardigheid (24%) van de groene boodschap vormt een obstakel om de klant over de streep te trekken om duurzame kleding te kopen. Ook de prijs (48%) en de tijd die het kost om uit te zoeken of een kledingstuk duurzaam is (43%) houdt consumenten tegen.

Vlamingen beschouwen zichzelf als slecht geïnformeerd over de schadelijke gevolgen van de kledingindustrie. Dit geldt voor jongeren nog sterker dan voor ouderen.

Informatievoorziening

Deze conclusie deed de onderzoekers besluiten om in de tweede editie van de Modemonitor te focussen op informatievoorziening. Waarover en hoe moet de kledingindustrie Vlamingen informeren als het gaat om duurzame mode en om aan geloofwaardigheid te winnen?

De bevraging invullen kan via www.thomasmore.be/modemonitor.


Meer weten?

De bevraging maakt onderdeel uit van een breder onderzoek: 'De duurzame consument'. De uitgebreide resultaten van de eerste twee edities van de Modemonitor en groepsgesprekken met consumenten zullen in het late najaar worden gepresenteerd. De resultaten van het vorige onderzoek kan je hier al terugvinden (in het Engels).

Contact

Vragen? Neem contact op met onderzoeker duurzaam innoveren Veerle Spaepen via [email protected] of +3215688709 of met communicatieonderzoeker Janet Takens via [email protected] of 0476 64 04 64.

Veerle Spaepen

Veerle Spaepen

Onderzoeker duurzaam innoveren, Thomas More

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.