Zorgpersoneel gaat 3D-printen?

 

Zorgpersoneel gaat 3D-printen?

3D-scannen en printen om hulpmiddelen voor het dagelijkse leven op maat te maken. Dat is het doel van onderzoeksproject Assist3D, een project gesteund door Agentschap Innoveren en Ondernemen. De onderzoekers van Mobilab & Care (M&C) van hogeschool Thomas More werkten maar liefst 39 hulpmiddelen uit en nu is het de bedoeling dat het zorgpersoneel daar zelf mee aan de slag gaat.

Koffie drinken als uitdaging

Een tas koffie drinken. Het lijkt een evidente dagelijkse handeling, toch is dat niet voor iedereen zo. “Niet iedereen kan gemakkelijk het oor van een standaard koffietas vastnemen. Er bestaan wel hulpmiddelen, toch zijn die soms onvoldoende aangepast. Er zijn bijvoorbeeld bekerhouders, maar daar passen niet alle tassen in. Door met 3D te ontwerpen en te printen, kan je zowel de afmetingen van de houder als het oor steeds aanpassen en creëer je dus echt een op maat gemaakt hulpmiddel.” zegt onderzoeker Tessa Delien van M&C.

 

Zorgpersoneel zelf

Het team scande met een 3D-scanner de moeilijke vormen van de huidige materialen, overlegde met de gebruikers hoe ze het voorwerp gebruiksvriendelijk konden maken en printten dan een 3D-hulpstuk uit. Wanneer dat hulpstuk voldoet, zit hun taak er eigenlijk op, zegt Kris Cuppens, onderzoeker M&C: “Het doel is dat het zorgpersoneel zelf aan de slag gaat met het gemaakte ontwerp. Zij kunnen dan zelf bijvoorbeeld de koffietas en de vingers meten en daaraan de afmetingen van het hulpmiddel aanpassen, printen en klaar.”

Van bordrand tot stekkergrijper

Op die manier werkte het team al 39 hulpmiddelen uit. Dat deden ze samen met de doelgroep: personen met een beperking en hun therapeuten of begeleiders. Zo ontwierpen ze een aanpasbare rand om rond een bord te klikken. Op die manier kunnen mensen met een verstandelijke beperking de rand met hun lepel tot aan hun mond volgen. “Ook bijvoorbeeld een stekker uit het stopcontact halen is voor mensen met reuma niet gemakkelijk. Daarom werd een grijper ontworpen, die grijper kan dan weer altijd aangepast worden aan de specifieke hand. Het gaat dus om veelvoorkomende acties waar een bepaalde groep mensen vooral veelvoorkomende problemen mee heeft.” zegt Tom Saey, onderzoeker M&C.Die zorgen wegnemen, was het doel van het project.

Dagelijkse sport

Naast de standaard hulpstukken die elke dag van pas komen, kwamen er ook vragen vanuit de G-sport. Zo werden er braillelabels voor op drinkbussen en sportoutfits van G-mountainbikers gemaakt. Ook Jens Ghesquiere kwam bij ​ het onderzoeksteam terecht. Hij heeft een aangeboren beperking aan beide handen, maar kan echt genieten van tafeltennis. “Ik speelde echt met de rem op, want het is al gebeurd dat mijn palet meters uit mijn handen vliegt. Ik moest dus voorzichtig zijn. Daarom zorgt een hulpstuk voor een betere greep en zo speel ik veel zelfzekerder.”

 



Vragen? ​
Contacteer onderzoeker Tom Saey via [email protected] of ​ op 0472508035 .

Videobeelden en foto’s? ​
Stuur een mailtje naar [email protected] of bel 0488357127.

 

Meer info op mobilabandcare.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.