1 jaar corona: is ons koopgedrag voorgoed veranderd?

Thomas More, Helha en Comeos bevragen Belgische consument laatste keer

Thomas More-hogeschool, de Haute Ecole Louvain en Hainaut en sectorfederatie Comeos onderzoeken de invloed van Covid-19 op ons koopgedrag. Houden we vast aan nieuwe patronen of vervallen we in onze oude koopgewoontes?

In 2020 werden consumenten al tweemaal bevraagd over hun koopgedrag: tijdens de volledige lockdown en na heropening van winkels en Horeca.

Zo gaven consumenten vorig jaar in mei 2020 al te kennen veel meer online te kopen. Opvallend was het grote aantal consumenten die voor het eerst online kochten, in het bijzonder bloemen en planten, verzorgingsproducten en voeding en maaltijden.

In de tweede bevraging in juni 2020 werd dan weer aangegeven door consumenten dat ze eerder buurtwinkels en baanwinkels bezoeken en ze minder vaak winkelen in stadscentra, gedrag dat tot op vandaag aanhoudt.

Vandaag zijn de winkels al een aantal maanden open, maar is de horeca nog steeds gesloten. Hoe shopt de consument vandaag? Welke productcategorieën en via welke kanalen? ​

We bevragen de online en offline gewoontes van de consument en willen te weten komen wat het koopgedrag van morgen zal zijn. Stel dat de bevolking na de zomer gevaccineerd is, wat wordt dan het nieuwe normaal?

Geïnformeerd naar een nieuwe economie

De bedoeling van het onderzoek is om vraag en aanbod beter op elkaar te kunnen afstemmen. Met de resultaten willen de onderzoekers retailers gericht adviseren en ondersteunen, om in hun dienstverlening tegemoet te komen aan de huidige en toekomstige noden van de consument.

Consumenten en retailers worden op drie momenten bevraagd: tijdens de volledige lockdown, bij een gedeeltelijke opening van de winkels en nu, één jaar na Corona.

De derde vragenlijst wordt nu gelanceerd en vind je via www.thomasmore.be/shopping. Invullen duurt ongeveer 10 minuten.

Meer weten?

  • Jelle Van Camp | Onderzoeker Strategische Business Innovatie | Thomas More-hogeschool | GSM: 0472 94 15 27

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More Research

Binnen Thomas More-hogeschool doen we aan praktijkgericht onderzoek. Hiermee ontwikkelen we nieuwe kennis, inzichten en innovatieve producten of diensten. We passen wetenschappelijke kennis toe in specifieke professionele situaties en stimuleren op die manier innovatie bij bedrijven en in de maatschappij.